N. sibuyanensis

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

N. sibuyanensis

Postprzez mati » 09 gru 2009 18:00

Witam!
1.Czy ten dzbanek może przebywać w terrarium?
2.Jakie ma tempo wzrostu?
3.Czy te plamki zaznaczone na zdjęciu są szkodliwe?

Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam!
Załączniki
DSC00524.bmp
(1.37 MiB) Pobrane 354 razy
mati

Re: N. sibuyanensis

Postprzez Matrix » 09 gru 2009 18:14

On musi pozostać w terrarium. Widać, że spryskujesz go kranówką, jeśli też tak go podlewasz to musi się to jak najszybciej zmienić (destylowana). Starsze liście będą zasychać tak jak widać to na zdjęciu.
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Postprzez fly guy » 10 gru 2009 16:17

Coś masz w tym terrarium nie tak. Roślina rośnie w jakiejś mocno ubitej mieszance (głównie torf, zwykła ziemia? -taka mieszanka nie jest dla niego najlepsza), nie wiem czy nie ma trochę zbyt mokro. A z drugiej strony mech sphagnum masz kompletnie suchy. Jaką tam masz wilgotność i temperaturę? Zapewniasz mu spadki temperatury?

Generalnie to dosyć wolno rosnący gatunek, dolne liście będą stopniowo usychać.

Zerknij tutaj - masz opisane optymalne warunki i postaraj się do nich jak najbardziej zbliżyć.:
http://www.flytrap.pl/bazy/nepenthes/?g ... buyanensis
fly guy

Postprzez szamanka » 10 gru 2009 20:51

Ten dzbanek praktycznie na wszystkich liściach ma nekrozy, spryskałabym go czyms grzybobójczym.

Dwa faktycznie podłoże w doniczce wygląda na mocno zbite, dzbanki tego nie lubią.
U mnie ten gatunek poza potrzebą dobrego światła do dzbankowania nie jest zbyt wybredny.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez mati » 31 gru 2009 23:39

Mam tam temperaturę ok.20*C. Wilgotność ok. 90%. Nie zapewniam mu spadków temperatury.
mati

Postprzez mati » 09 sty 2010 19:05

Jeszcze jedno pytanie. Dlaczego schną nitki na których mają wyrosnąć dzbanki??
mati

Postprzez Ursus » 09 sty 2010 19:07

brak światła, są nie doświetlone. one nie schną tylko się nie rozwijają. no chyba że robią ci sie czarne to nie wiem
... And Justice for all
Ursus

Postprzez szamanka » 09 sty 2010 19:12

Schną z braku światła po pewnym czasie. Dzbanki rozwijają się tylko na nowowyrosłych liściach, dlatego trzymanie takiego czegoś w nieskończoność nie ma dla rośliny sensu.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez mati » 09 sty 2010 21:00

Dzięki za odpowiedzi.
mati

Postprzez maklerw » 10 sty 2010 01:09

szamanka napisał(a):Schną z braku światła po pewnym czasie. Dzbanki rozwijają się tylko na nowowyrosłych liściach, dlatego trzymanie takiego czegoś w nieskończoność nie ma dla rośliny sensu.

Mylisz sie :P gdy roślina przejdzie jakiś szok a ma dobre warunki, światło + wilgotność czasem przez kilka miesięcy potrafi produkować wąsy bez wzrostu dzbanka. Dopiero po pewnym czasie może (przy b. Dobrych warunkach) ale nie musi wykształcić dzbanki z zalążków. Tylko jedno małe ale musi wykształcić się długi wąs. Tak więc zalążki dzbanka potrafią być w stanie spoczynku (przez jakiś czas)
... Więc kimże w końcu jesteś ?

-Jam jest częścią tej siły,
która wiecznie zła pragnąc,
wiecznie czyni dobro.
maklerw

Postprzez fly guy » 11 sty 2010 23:53

Zgodzę się z przedmówcą, choć niekoniecznie musi to być szok. Zdarzało się u mnie, że dzbaneczniki parapetowe na wiosnę (więcej światła) wytwarzały dzbanki z kilkumiesięcznych liści, będących gdzieś w połowie wysokości rośliny.
fly guy

Powrót do Dzbanecznik