Co się dzieje? Jak odratować?

Forum o najpopularniejszej roślinie owadożernej

Co się dzieje? Jak odratować?

Postprzez vinciebr » 05 wrz 2010 11:35

Witam. Posiadam muchołówkę od niedługiego czasu (około miesiąca). Dostałem ją jako prezent. Przeczytałem ogrom informacji o niej, jak podlewać, jak ze światłem, co robić z liśćmi, które usychają itp. Ale gdy wyjechałem na 3 tygodnie na obóz, po powrocie czekał mnie szok (taaak... to buduje napięcie...) Moja roślinka nagle 3/4 liści miała czarnych, nowe "gałązki" prawie wcale się nie pojawiają, a jeśli już to są dziwnie powyginane i nie otwierają się. Niektóre nie posiadają nawet "szczęk". Jedna mucha, którą złapała przed moim wyjazdem, ciągle jest zamknięta w tej szczęce, a czytałem, że po około 2 tyg. powinna się otworzyć i wypaść. Minęły prawie 4... Oto informacje:
Podlewam raz na dzień, tak aby roślina miała stale trochę wody w podstawku. Kiedyś przegotowaną wodą, teraz destylowaną.
Oświetlenie to 26W żarówka wytwarzająca światło UVA i UVB do terrariów. Podobno wspomaga wzrost roślin. Temperatura barwy 8700K. Codziennie rano ją zapalam a wieczorem wyłączam, gdyż posiadam okno od wschodu.
Ziemia to torf + żwirek do akwarium w proporcjach 1:2.
Temperatura w pokoju to trochę ponad 20 stopni.
Oto zdjęcia:
http://img819.imageshack.us/img819/5329/dsc01370y.jpg
http://img9.imageshack.us/img9/7575/dsc01369s.jpg
http://img713.imageshack.us/img713/7708/dsc01376i.jpg
Proszę o pomoc... Czy da się ją jakoś odratować? Bardzo mi na nich zależy, chciałbym zostać hodowcą, ale przede mną jeszcze długa droga... Dlatego chcę się uczyć ;) Ostatnio dostałem drugą muchołówkę i nie chciałbym, żeby i z tą się tak stało...
A oto moja "nowa". Uważacie, że wygląda zdrowo? Czy obydwie powinienem już zimować, czy są jeszcze za małe?
http://img517.imageshack.us/img517/8702/dsc01375t.jpg
Ps. Sorry za wielkość zdjęć. Zapomniałem pomniejszyć. Najlepiej widać gdy klikniemy na zdjęcie prawym przyciskiem myszki i "pokaż obrazek".
Poczuj to. Idealny dzień, pogoda dla bogaczy
Taki jak ten dzień jest bez zmartwień więc nie martwię się bo nie ma czym.
vinciebr

Re: Co się dzieje? Jak odratować?

Postprzez Szponix » 05 wrz 2010 11:50

W tej pierwszej moim zdaniem bulwa jest za bardzo wysunieta z podloza. Nie wiem, czy ma to jakis wplyw na rozwoj rosliny, ale ogolnie, powinna byc minimalnie pod powierzchnia gleby, a nie ponad.
Dodatkowo wyglada na niedoswietlona. Widze, ze uzywasz lampki, ale chyba cos robisz nie tak. Moze stoi za daleko rosliny?

Druga jest OK :)
Obrazek
Szponix

Postprzez vinciebr » 05 wrz 2010 12:22

Czy to może być to? Szczerze mówiąc nie wygląda na niedoświetloną... Nawet bardziej na początku bałem się tego, że jest "przepalona"... Lampka wisi 20 cm nad roślinami.
http://img38.imageshack.us/img38/7866/dsc01378xq.jpg
Nie chciałbym stracić i tej drugiej rośliny...
jak zauważyliście przesadziłem umierającą (mam nadzieję, że nie!) roślinkę do innego podłoża. Nie jestem tylko pewien czy ten torf co ja mam jest kwaśny czy odkwaszony...
Ostatnio edytowano 05 wrz 2010 19:18 przez vinciebr, łącznie edytowano 1 raz
vinciebr

Postprzez kumakum » 05 wrz 2010 13:17

A widziałeś opakowanie od torfu? Jeśli torf jest nie odpowiedni to mamy odpowiedź.
Obrazek
kumakum

Postprzez masiol90 » 05 wrz 2010 13:28

Żeby muchołówka odpowiednio rosła i ładnie się wybarwiała potrzebne jest światło słoneczne, a nie żarówkowe. Muchołówka nigdy nie będzie Ci dobrze rosła pod sztucznym oświetleniem.
A propos zimowania- obie spokojnie zimuj.
masiol90

Postprzez Szponix » 05 wrz 2010 14:03

I zamontuj jakis klosz do tej lampki, ktory kierowalby swiatlo na rosliny... Na razie dostaja mala czesc tego, co moze im dac ta zarowka.
Obrazek
Szponix

Postprzez vinciebr » 05 wrz 2010 14:05

Ale czy rodzaj światła naprawdę ma aż duży wpływ...? Przecież roślina potrzebuje po prostu światła uv, co ta lampka (podobno) zapewnia... wyprowadź mnie z błędu, jeśli się mylę... A propos zimowania...Może być w lodówce...? Bo czytałem, że tak. Tylko że tam z oświetleniem może być spory problem... Czego mam szukać na opakowaniu...? Bo tam nic po polsku nie pisze. I zastanawiam się czy nie mógłbym jej przesadzić do ziemi "dla roślin lubiących kwaśną glebę"? Bo mam takową. Ogólnie rzecz biorąc ta lampka coś daje na pewno, bo postawiłem przy niej drzewko Bonsai i nagle odbiło mi małą zieloną gałązką, która w ciągu dwóch tygodni urosła o 8 centymetrów, a jego liście od strony lampki stały się o wiele zieleńsze... Mam jakąś szansę odratować moją roślinkę, żeby znów była "piękna i młoda"? Tak jak jej koleżanka...
vinciebr

Postprzez kumakum » 05 wrz 2010 14:25

Temperatura barwowa powinna być 6500K. Klosz według mnie musi być. Jak już decydujesz się na doświetlanie to coś porządnego daj. Muchołówki nie są za duże więc możesz zimować w lodówce. Ja ta ziemia jest bez nawozu PH 4,5-5,5 to może być.
Ostatnio edytowano 05 wrz 2010 14:29 przez kumakum, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
kumakum

Postprzez masiol90 » 05 wrz 2010 14:27

Lodówka to najgorsza opcja ze wszystkich możliwych. Rodzaj światła ma ogromne znaczenie i w przypadku muchołówek i kapturnic tylko światło słoneczne sprawi, że będziesz się cieszyć zdrowymi roślinami.
Jeśli chodzi o tą ziemię- na bank ma jakieś nawozy itp. Potrzebny jest TORF, a nie kwaśna ziemia czy ziemia torfowa.
masiol90

Postprzez vinciebr » 05 wrz 2010 18:37

Kurczę to może być to, bo mam ziemię torfową. Ma ph 5,5 do 6,0 bodajże. i temperatura światło... sądzicie, że to będzie miało naprawdę duży wpływ...? Czy może zostać...? Bo dosyć dużo pieniędzy za nią dałem a już za późno, żebym zwrócił... Ale jeżeli musi być inna to rozumiem i wymienię... A w ziemi torfowej tej może zostać do wiosny czy najlepiej przesadzić jeszcze teraz...?
vinciebr

Postprzez Szponix » 05 wrz 2010 18:53

Ziemia torfowa to nie torf. Mucholapek ma rosnac w TORFIE i to o ph od 3,5 do 4,5. Toja gleba nie dosc, ze nie jest torfem, to jeszcze zbyt zasadowa...
Obrazek
Szponix

Postprzez kumakum » 05 wrz 2010 18:54

A ile czasu już w tej ziemi torfowej siedzi roślinka.
Obrazek
kumakum

Postprzez vinciebr » 05 wrz 2010 19:17

Około półtora tygodnia, może tydzień. Dobrze, że nie przesadziłem jeszcze tej drugiej muchołówki do "nowej, lepszej ziemi" tylko ciągle jest w tej, w której ją kupiłem.
vinciebr

Postprzez 1w0na » 05 wrz 2010 19:23

Po pierwsze, zamontuj odbłyśnik na tą żarówę.
Po drugie, ziemia mi się w ogóle nie podoba. Natomiast nie ma co panikować przy roślinie. Roślina nie jest w zły stanie żeby miała zaraz paść.
W zupełności wystarczy słoneczny parapet i zacznie wypuszczać nowe liście.
Obrazek
Psy do adopcji || Strony Adopcyjne Psów Rasowych || Bazarki
"Czasami trzeba jako dobro oceniać mniejsze zło." - Niccolo Machiavelli

- Moje aukcje na allegro
1w0na
Opiekunka działu Handel

Postprzez vinciebr » 06 wrz 2010 19:54

Jak najszybciej w takim razie postaram się ją przesadzić i postawić na "słonecznym" parapecie. Tylko pierwszy problem to taki, że nie mogę nigdzie dostać torfu :| a drugi to taki, czy jednak na chwilę obecną nie będzie żarówka lepsza od słabego światła słonecznego zza okna? Bo codziennie jest pochmurno...
vinciebr

Następna strona

Powrót do Muchołówka