Skałki

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Skałki

Postprzez Tough » 24 maja 2010 22:01

Kupiłem sobie 2 wapienne skałki. Pytanie moje dotyczy jakie gatunki tłustoszy meksykańskich mogę na nich hodować? I czy wymagają jakiś specjalnych podłozy czy w te dziury napchać torfu z piaskiem i perlitem?
Obrazek
Tough

Re: Skałki

Postprzez Matrix » 24 maja 2010 22:04

Napchaj byle czego, byle się trzymało kupy. No najlepiej by się prezentowało z gypsicolą ^_^ ale można ogółem sadzić różności.

Można wiedzieć w jakim sklepie kupione, jaki koszt i wielkość?
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Postprzez Tough » 25 maja 2010 16:01

Kupiłem je w centrum ogrodniczym, w którym pracuję. Ważą jakieś 18 kg, ale zapłaciłem za 15kg ;) kosztują 1,8 zł za kg, ale miałem rabat pracowniczy. Tych kamieni są tam różności rożne kolory, rozmiary itd.

Zastanawia mnie czy mogę posadzić na nich emarginatę bo mam ich dużo. Po za tym w tym roku kupuje dużo tłustoszy więc rozmnoże po 1 i obsadzę xd
Tough

Postprzez Ursus » 25 maja 2010 21:14

właśnie też się nad czymś takim zastanawiałem. a jak wtedy je podlewać? i czy można też na odpowiednim podłożu dać do czegoś takiego europejskie?
... And Justice for all
Ursus

Postprzez Tough » 25 maja 2010 21:22

Podlewanie to banał. Europejskim to raczej nie zaszkodzi, jednak tworzenie pąków przetrwalnych może stanowić problem. Mnie zastanawia czy niektórym tłustoszom nie zaszkodzą sole wapnia itp z tych skał.
Tough

Postprzez Matrix » 25 maja 2010 22:29

Na pewno wszystkich europejskich nie da się posadzić (np. lusitanica), ale problem z pąkami przetrwalnymi raczej je eliminuje z sadzenia na takich skałkach.
Jeśli chodzi o podlewanie, to takie wapienie czy tufy wulkaniczne można po prostu wstawić do podstawka z wodą i będą ją chłonąć. W ostateczności można spryskiwać.
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Postprzez Tough » 25 maja 2010 22:42

Skoro nikt mnie ma zastrzeżeń do hodowli, to na tym mniejszym zasadzę 3 emarginaty i zobaczymy co będzie, reszta miejsca dla nowych gatunków.
Tough

Postprzez zbyrek » 25 maja 2010 23:22

Liczę na fotki. Chciałbym zobaczyć jak to się będzie prezentować. Bo pomysł na prawdę bardzo dobry i intrygujący trochę :).
Obrazek
zbyrek

Postprzez Tough » 25 cze 2010 22:47

Na tym mniejszym kamieniu posadziłem 2 emarginaty, jednej od razu pasowało, a druga coś nie bardzo się tam czuje i chyba ją usunę, inne tłustosze jak podrosną to rozmnoże i posadzę. Jak na razie ta zaaklimatyzowana emarginata kwitnie, jednak Jest kwiatostan jest 2 razy krótszy niż zwykle, a kwiatek ma 6 mm podczas, gdy inne kwitnące w doniczkach mają kwiaty 10 mm-owe.
Obrazek
Obrazek
Tough

Powrót do Ogólnie