skoczogonki/ziemiórki w sphagnum :o?!

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

skoczogonki/ziemiórki w sphagnum :o?!

Postprzez BlachaSk8 » 15 gru 2009 02:42

Czy to możliwe by u moich pływaczy posadzonych w sphagnum pojawiły się skoczogonki bądź ziemiórki(ale bardziej stawiam na te pierwsze ponieważ są szybki, małe, białe, bez czarnej główki) :O?! Generalnie oprócz tego dziwnego zdarzenia chciałbym się zapytać cz środki typu kratezeon nie zaszkodzi shagnum czy pływaczom. Generalnie jak zalałem pływacze równo z poziomem doniczek to się przeraziłem liczbą ile tego jest, a była co najmniej wuchta :O!! I jeszcze pytanie: czy ten środek jaki mi polecicie mogę używać w pseudoterrariach jakie mam porobione pudełek plastikowych pod śwetlówką czy raczej nie bardzo?? z góry dzięki za szybkie odpowiedzi(ups już późno xD) i mam nadzieje ze szybko się wyzbędę tego dziadostwa :/...
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Re: skoczogonki/ziemiórki w sphagnum :o?!

Postprzez Zbyszek » 15 gru 2009 08:36

karate zeon może być, nawet do pseudoterra
Zbyszek :)
Zbyszek

Postprzez jan » 15 gru 2009 10:48

pływacze ( a stawiam że nie masz nic co jest rzadkiego w hodowlach ) są bardzo wytrzymałe, moje dobrze sobie poradziły nawet z wysokimi stężeniami środków chemicznych.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez brzozowskimati » 15 gru 2009 12:42

Tylko nie wiem czy Karate poradzi sobie ze skoczogonkami. U mnie akurat ten środek nie przyniósł zamierzonych efektów w stężeniu jak dla roślin ozdobnych i do dzisiaj widuję te robaczki w podłożach.
brzozowskimati

Postprzez szamanka » 15 gru 2009 13:00

Ale po co tłuc skoczogonki? Są akurat odpowiedniej wielkości żeby wlezc do pułapki pływacza a nie są szkodliwe - zywią się martwą materią organiczną - zapewnie resztki spahgnum.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez brzozowskimati » 15 gru 2009 13:55

Jasne nie są szkodliwe, ale denerwujące jest jak patrzysz na roślinki a tam małe, wredne robaczki sobie spacerują, a jak je dotkniesz to skaczą po doniczkach. A to ciekawe z tym wyłapywaniem skoczogonków przez pływacze, nie myślałem że pułapki pływacza poradzą sobie z aż tak dużą ofiarą. Szkoda tylko, że nie da się zaobserwować jak pływacz poluje na te robaczki.
brzozowskimati

Postprzez szamanka » 15 gru 2009 14:06

Duzą? Skoczogonki są przeciez maleńkie, uważam że rozmiarowo akurat nawet do tych mniejszych pułapek pływacza.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez moof » 15 gru 2009 14:26

Ja je lubię, śmiesznie wyglądają i dokarmiają rosiczki i pływacze. W każdym terra miałem ich zawsze setki, są zupełnie nieszkodliwe
moof
Redaktor

Postprzez carnipoland » 21 gru 2009 21:37

skoczogonki sa GIT tak jak kolega powyzej mowi :) naturalne zrodlo protein ;)
..doceniam kazdy wdech, celebruje kazdy wydech
--->good --->great <--------PROGRESSSSSSS
carnipoland

Postprzez Kazaq » 22 sty 2010 10:00

Ja podłącze się do tematu bo nie chce nowego robić ;] Pytanie moje jest odnośnie skoczogonków czy one koniecznie muszą być białe? Bo obserwowałem i jakieś szkodniki mam ale one bardziej brązowe są ale jak próbuje ja złapać to skaczą/(może lecą:P) mają taki jakby brązowy błyszczący pancerzyk ;] I zastanawiam się czy nie są to ziemiórki przypadkiem... Dzięki za pomoc :)
Kazaq

Postprzez moof » 22 sty 2010 12:00

starsze skoczogonki mogą być brązowe, nawet szare lub czarne.
moof
Redaktor

Powrót do Ogólnie