Śmierdzące robaki

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Śmierdzące robaki

Postprzez nerka99 » 16 lip 2011 10:54

Wspomniane w tym wątku rośliny larwy-robaczki-doniczkach-t4570.html dostałem ostatecznie spowrotem, jako, że dalej widziałem na nich gdzieniegdzie robaczki postanowiłem wrzucić je w świeży torf. Na 1wszy ogień poszła rosiczka, dosłownie może ze 2-3 sztuki robaczków w torfie nic przy korzeniach więc opłukawszy korzeń wsadziłem w świeży torf. To samo z muchołówką. Gdy zabrałem się za dzbanecznik przeżyłem szok, torf roił się od małych brązowych robaczków i śmierdział jak SZAMBO... dosłownie jak szambo, robaki obsiadły też cały korzeń i siedzą tuż pod roślinką
za nic nie mogę ich wypłukać ani wybrać i nie jestem pewien czy to nie cała roślina już gniję, zamieszczam zdjęcie (spora rozdziałka może ktoś coś wymyśli) i będę liczyć na opinie co z tym fantem zrobić. Narazie goła roślinka siedzi sobie zanurzona w wodzie destylowanej... licze, że może robactwo się od niej odczepi.

PS. Roślinki kupione jako zestaw, wystawiony na alledrogo przez firmę Carnisana, u nich takie hece to normalne, czy poprostu mam jakiegoś pecha?

Obrazek
KLIK na miniaturkę a potem KLIK na obrazek by zobaczyć w pełnej rozdzielczości
Obrazek Leksykon gier RPG
nerka99

Re: Śmierdzące robaki

Postprzez mati-pl » 16 lip 2011 11:11

Wiesz mi sie zdaje ze on gnije i dlatego to tak smierdzi a jakbys popsikal czyms te robaki. tu na forum juz bylo kilka spryskiwaczy podawanych na robaki sprawdz :)
Never say Never ! :)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez nerka99 » 16 lip 2011 11:23

capił torf, roślina po godzince w czystej wodzie wygląda lepiej (tj korzenie) robaczki mozolnie wybieram wykałaczką i pewnie pod wieczór wsadzę ją w nowy torf modląc się by plaga nie powróciła :/
Co dziwne... te robaczki absolutnie się nie ruszają... Czy to możliwe, że w sklepie walczyli z plaga jakichś robaków, spryskali czym trzeba i one sobie w torfie gniły a część "szczęśliwych" która przeżyła uciekła w korzenie i zaczęła się do nich dobierać?
nerka99

Postprzez mati-pl » 16 lip 2011 11:27

hmm nie wiem byc moze czyms psikali w sklepie i tak bylo. Wiesz ja od tej samej osoby tez mialem rosiczki i rowniez mialem ale biale robaczki :( roslinka tak czy siak padla mi po pewnym czasie :/
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez szamanka » 16 lip 2011 13:29

U carnisany robactwo w doniczkach jest raczej normalne, ja dostawałam czesto rosliny z ziemiórkami, a czymś więcej nie wiem.

Zastanawiam sie czy ty nie usiłujesz czasem wypłukac resztek suszonego sphagnum w którym roślina jest zakorzeniona.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez nerka99 » 16 lip 2011 13:32

Ok wybrałem mam nadzieję wszystko i wsadziłem go do torfu... niestety nie mam mchu torfowego, poradzi sobie bidulek w samym torfie (perlitu też niestety nie posiadam)?
nerka99

Postprzez mati-pl » 16 lip 2011 14:33

no moim zdaniem lepsze to niz nic :)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez nerka99 » 16 lip 2011 16:14

szamanka napisał(a):U carnisany robactwo w doniczkach jest raczej normalne, ja dostawałam czesto rosliny z ziemiórkami, a czymś więcej nie wiem.

Zastanawiam sie czy ty nie usiłujesz czasem wypłukac resztek suszonego sphagnum w którym roślina jest zakorzeniona.

Cóż, wypłukałem wszystko do gołych korzeni (czyli pewnie spieprzyłem sprawę i się nie ukorzeni w samym torfie?), ale jestem pewien, że robaki mi się nie przyśniły.
nerka99

Powrót do Ogólnie