Spadki temperatur dla heliamphory

Spadki temperatur dla heliamphory

Postprzez BlachaSk8 » 28 sty 2010 15:02

Witam!
Posiadam Heliamphore heterodaxa x minor. Mam pytanie odnośnie nocnych spadków temperatur. Swoją hele trzymam pod świetlówką razem z innymi owadożerami, w pseudoterra przykrytym wieczkiem od innego plastikowego pudełka. Czyli ogółem wygląda to tak:
Obrazek. Temperatura w moim pokoju wynosi średnio jakoś 25*C(więc sporo xD) a w nocy spadam o jakieś 5-7*C przy oknie. Czy takie przekładanie Heliamphory z szafki na parapet nie zaszkodzi jej? Czy takie spadki temperatur dla tego gatunku wystarczą? z Góry dzięki za odp. Pozdrawiam!
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Re: Spadki temperatur dla heliamphory

Postprzez Tough » 28 sty 2010 15:17

Przekładanie pewnie jej w końcu zaszkodzi. Moja Heliamphora minor ma w dzień 20-21*, a w nocy 10-11, ale Twoja to krzyżówka, więc jej pewnie wystarczy.

P.S pozbyłbym się na Twoim miejscu tej wody.
Tough

Postprzez BlachaSk8 » 28 sty 2010 17:40

To zdjęcie robiłem 3 tyg temu, więc się już nauczyłem wylewać nadmiar ;)! Dzięki za odp.
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Postprzez Elazet » 30 wrz 2010 18:42

Moja hxm przyjechała trochę połamana,podgniła.Zdecydowałam się na przesadzenie.Posadziłam luźno,ale w samym sphagnum.Trochę stała na dworze,teraz stoi ze storczykami od południa,jest doświetlana,spryskiwana i przy cieplejszej temperaturze i jak nie ma wpryskuję jej wodę.Dotąd nie dawała znaku życia,a teraz wypuszcza 2,albo 3 przyrosty.Nawet nie wiecie jak mnie to podniosło do góry.W dodatku malutkie,podgniłe dzbanki,które posadziłam osobno z obawy,że cała roślina przejdźie zgnilizną ożywają.Wewnątrz rosną maluszki! Tylko ciekawe,czy się to uda do końca.
Muszę dodać,że nie posiadam terrarium.Mam jednak duuużo różnych kwiatów,zapas deszczówki,a to podwyższa wilgotność,która nocą jest wyższa.Trzymam ją w ganku,gdzie temp.spada nocą o jakieś 10st.i podlewam zimną wodą.
Elazet

Postprzez Tough » 30 wrz 2010 18:54

No z opinii hodowców słyszałem, że ta krzyżówka spokojnie rośnie na parapecie i się potężnie rozrasta.
Tough

Powrót do Heliamfora