sposób na zimowanie roślin.

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

sposób na zimowanie roślin.

Postprzez allgreen » 16 lis 2011 22:32

Witam,mam taki pomysł banalny i bardo łatwy a i może ktoś już dawno coś takiego wymyślił ale jednak go przedstawię.
Przy zimowaniu zawszę robiłem coś podobnego ale teraz stwierdziłem że zrobię to prościej.
Każde sugestie a w szczególności krytyka mile widziana.

Gdy nie mamy wyboru i trzeba rośliny zimować w pokoju, w którym przebywamy i niestety ogrzewamy kaloryferami
a w szczególności gdy okna są lekko nieszczelne mam taki pomysł jak to wykorzystać.

Do wykonania wystarczy: folia spożywcza przeźroczysta(lub inny rodzaj folii ) ,taśma klejąca, izolacja np. styropian.

zimowanie.png
Ten schemat jest bardzo uproszczony i można tu dodać swoje ulepszenia dla zwiększenia efektu

Folia ma tu zadanie jedynie bariery termicznej czyli zatrzymywanie wokół rośliny niskiej temperatury a uniemożliwianie
ciepłemu i suchemu powietrzu przedostać się do tej chłodnej strefy.

Plusy względem zimowania roślin w piwnicach czy tym podobnych :
-stały podgląd stanu roślin w pokoju
-łatwa pielęgnacja (nie trzeba chodzić do piwnicy żeby podlać rośliny)
-stosunkowo lepsze oświetlenie z okna pokojowego( z możliwością doświetlania) niż małego okienka w piwnicach
-chroni przed nagłymi zmianami temperatury i wilgotności że strony pomieszczenia
-możliwość regulacji temperatury przez rozszerzenie foli przy mocowaniach
-alternatywa lodówki
-proste w wykonaniu

Minusy:
-możliwe zbyt duże spadki temperatury (zależne od szczelności okna i wykonanej osłony)
-odbiera miejsce na rośliny nie zimowane
-nie estetyczne
Ostatnio edytowano 17 lis 2011 01:46 przez allgreen, łącznie edytowano 2 razy
allgreen

Re: sposób na zimowanie roślin.

Postprzez VanDreyer » 16 lis 2011 23:00

Na drugim forum był poruszany temat "koryta na zimne powietrze". Działanie jest praktycznie takie same, ale można do tego celu wykorzystać stare akwarium, lub przymocować do parapetu deski, płyty, blachy itd by powstało koryto ( pojemnik na zimne powietrze). Zimne powietrze spływa do korytka wypełniając je po brzegi ( zupełnie jak woda), a ciepłe powietrze tam nie "wpada". Jeśli jest za ciepło zawsze można lekko uchylić okno i wpuścić trochę chłodnego powietrza :) Jak widać, po tym co napisałem, są to dwie prawie identyczne metody, więc do wyboru, do koloru.
PS. dodam, że tak z powodzeniem można zimować wszystkie rośliny, jednak sprawdza się do małych hodowli ponieważ na parapetach zbyt dużo miejsca nie ma :D Jeśli ma się silne i słabsze rośliny to te silniejsze można "ciepnąć" do piwnicy, a słabsze właśnie do takiej "pseudo lodówki" :D
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez pokerface » 16 lis 2011 23:31

Mam pomysł jak zrobić tanią chłodnicę nie wiem czy to dobre ale zawsze to jakiś pomysł
robisz z jakiejś tektury długi prostopadłościan wycinasz podstawy i jeden długi bok .Wyszła taka rynienka z tam gdzie była podstawa dajesz wiatrak np z USB a z drugiej strony robisz lejek przyczepiasz to do szyby tam gdzie był długi bok np. przyssawkami ,doprowadzasz wężykiem włączasz wiatrak i już gotowe, Okno robi role chłodnicy można to by było połączyć z pomysłem allgrena .
Myślę że ktoś to ogarnął piszcie co o tym myślicie
pokerface

Postprzez szamanka » 17 lis 2011 01:12

Warto by to zaizolować kawałkiem styropianu czy coś od kaloryfera, jak jest odkrecony to potrafi nieźle parapet (jako betonową wylewkę) podgrzać.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez allgreen » 17 lis 2011 01:22

Dzięki za uwagę ^_^ , poprawione.
allgreen

Postprzez MiłośnikRosiczek » 17 lis 2011 18:00

Ja mam zastrzeżenie.Jak podlewasz to musisz odsłonić folie ,a jak odsłonisz folie to z zimowania robi się nie powiem co.
BREAKDANCE
MiłośnikRosiczek

Postprzez VanDreyer » 17 lis 2011 18:34

Niby czemu?? Powietrze ciepłe unosi się (leci do góry) i nie wpływa do lodówki, a tu chodzi o to by zimne powietrze zatrzymać na parapecie, a nie "spływało" na podłogę w pokoju :D Tak poza tym to zimujących roślin nie podlewasz codziennie, ale raz na 4-8 dni by miały wilgotne podłoże ( jeśli u kogos szybciej wysycha to przepraszam).
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez dawinczi52 » 17 lis 2011 22:41

Dzięki wielkie!!!!!!! Wreszcie spokojnie mogę zimować na parapecie!!!!!! Jedno pytanie: Czy jeśli nie włączam kaloryfera to może być bez styropianu ( pytanie retoryczne, ale wolę się upewnić :) ). To może być zwykła reklamówka ze sklepu ( porwana tak by przykleić taśmą ) ?????
dawinczi52

Postprzez VanDreyer » 17 lis 2011 22:53

Może to być wszystko ( oby nie wytwarzało ciepła :P) co zatrzyma zimne powietrze : folia, szyba, blacha, deska. W temacie jest o folii bo najłatwiej z tym idzie :D I jak nie grzejesz to przy nieszczelnych samych oknach jest chłodno temp :) więc wystarczy sama "lodówka" .
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez natalia.t92 » 06 gru 2011 19:27

Wow, świetny pomysł. Chyba niedługo zrobię sobie coś takiego z akwarium, żeby w razie dużych mrozów nie musieć znosić roślin do piwnicy, gdzie tracę je z oka.

-- 07 gru 2011 11:11 --

A czy ktoś sprawdzał temperaturę w takich korytkach/workach? Jest odpowiednia?
natalia.t92

Postprzez allgreen » 21 lut 2012 20:59

Tak można uzyskać nawet 0* (lub upragnione +5*C ale należy trochę pokombinować z odchyleniem folii ) a jeżeli nie udaje nam się to na parapecie pod którym jest kaloryfer to można np. zastosować to pod drzwiami balkonowymi jest to taki sam efekt.
allgreen

Powrót do Ogólnie