Stanie we wodzie?

Forum o roślinach wilgotnych/mokrych środowisk

Stanie we wodzie?

Postprzez BlachaSk8 » 13 gru 2009 02:13

Witam!
Wsadziłem dzisiaj do pseudoterra 4 pływacze, a mianowicie:
-Utricularia biloba
-Utricularia nephrophylla
-Utricularia prehensilis
-Utricularia pubescens

wszystkie ładnie pięknie posadzone w torfowcu. I ty pytanie-> czy mogę wszystkie stać tak, że co najmniej pół doniczki będzie we wodzie?? Pod świetlówkę myślę żeby również wsadzić Utricularia calycifida i Utricularia longifolia i zrobić z poziomem wody podobnie. Wszystko oczywiście w pseudoterrach będzie zamknięte żeby zwiększyć wilgotność do max, dwa razy w dniu otwierane by przewietrzyć i rośliny są oddalone od świetlówki o jakieś max 23/25- 17-20cm(zależy gdzie która doniczka bo świetlówka kompaktowa) ;].
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Re: Stanie we wodzie?

Postprzez szamanka » 13 gru 2009 18:21

Bedzie ok, ale jak wysokie masz doniczki? Gdy jest zbyt głęboko torf lubi czasam zgnić, przy doniczce 5cm mała szansa, ale przy 12cm ryzyko jest całkiem spore.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez BlachaSk8 » 13 gru 2009 20:08

A! Sory pomyliłem się xD... wszystkie mam w mchu spahgun ;]. No a no a 5 mam w tych 5 cm, a calcyfidę mam w takiej większej bodajrze 7 czy 8 cm.
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Postprzez szamanka » 13 gru 2009 20:19

Albo ja nie doczytałam, szczerze mówiąc nie wyobrazam sobie troche biloby w sphagnum i sie chyba troche zasugerowałam.

W wysokiej wilgotności pływacze zazwyczaj rosną super nawet w mniejszej ilości wody.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez BlachaSk8 » 13 gru 2009 21:04

Ok, wielkie dzięki za udzielenie odpowiedzi :D! Jak będę miał dostęp do aparatu(tj w sobotę) to dam zdjęcia jak wszystko wygląda ;].
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Postprzez carnipoland » 20 gru 2009 22:10

raczej sphagnum cienkim podlozem jest dla wszystkich które wymieniles procz nephrophylli. polecam robic tak:

-posadzic w torfie z piaskiem

-zalewac az do poziomu gruntu w doniczce potem dawac wyschnac do ok polowy i znow zalac do poziomu gruntu :]
..doceniam kazdy wdech, celebruje kazdy wydech
--->good --->great <--------PROGRESSSSSSS
carnipoland

Powrót do Pływacz