Stłukła się świetlówka

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Stłukła się świetlówka

Postprzez Gringo » 24 sie 2009 15:29

Witam
Mam pewien problem. Otóż w terrarium stłukła mi się świetlówka philips tornado. mam pytanie - czy jest to szkodliwe? Pozbierałem potłuczone szkło, znalazłem też małą, metalową kulkę - to chyba rtęć. Słyszałem, że w świetlówkach używa się tylko jednej kropli rtęci, więc czy to jest ta jedyna? Na rośliny wysypała się odrobina luminoforu (biały proszek w środku świetlówki). Wywietrzyłem terrarium, ale czy to wystarczy? Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
Gringo
Are you sad? Are you depressed? Do you feel, that nobody loves you? If so, we can help:
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Re: Stłukła się świetlówka

Postprzez jan » 24 sie 2009 18:54

są niebezpieczne dla środowiska i człowieka, być może efekt odczujesz później ;)

w/g mnie nie powinieneś się zanadto martwić o swoje zdrowie, roślinom, o ile tak jak mówisz wywietrzyłeś, tez nie powinno nic specjalnego być. Mam nadzieje, że rtęciowej kulki nie brałeś do rąk ale przez jakiś izolator. Rośliny lepiej opłukaj strumieniem wody, tak na wszelki ;)
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Gringo » 25 sie 2009 16:47

Kulka rtęci spadła na keramzyt, podniosłem ją pęsetą, którą później pozbierałem też resztki szkła. A miejsca, w którym było widać luminofor, delikatnie przetarłem mokrą ścierką. Terrarium dość dobrze wywietrzyłem, rośliny cały czas są "płukane" mgiełką z nawilżacza.
Are you sad? Are you depressed? Do you feel, that nobody loves you? If so, we can help:
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez szamanka » 05 wrz 2009 10:14

Jak ja stłukłam jakąś 18W świetlówkę starego typu (jeszcze grubsza niż T8) to tych kulek rtęci było całkiem sporo.
Ale luz nic mi potem nie było.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Powrót do Terraria i sprzęt