Stratyfikacja nasion

Tutaj piszemy o wspaniałych owadożernych kapturnicach

Stratyfikacja nasion

Postprzez olqa » 16 gru 2009 07:55

Witam.
Mam nasiona kapturnicy purpurowej i kapturnicy drobnej(minor). Czytałam na internecie że trzeba je poddac procesowi stratyfikacji przez ok 6 tygodni. Czy ktoś mógłby udzielić mi fachowej porady jak sie takie nasiona stratyfikuje? Wysiewa sie je na mokry torf i chowa do lodówki czy może wystarczy jak bedą leżeć na nasączonej wacie czy może nie wysypywać na torf tylko tak w woreczku strunowym wrzucic do lodówki? Pomóżcie prosze..

Pozdrawiam
Ola
olqa

Re: Stratyfikacja nasion

Postprzez brzozowskimati » 16 gru 2009 09:32

Ja po naczytaniu się trochę tu i ówdzie zrobiłem w następujący sposób. Przy stratyfikowaniu moich nasion kapturnic wysiałem je na wilgotny torf i wstawiłem do lodówki na czas około 6 tygodni. Oczywiście wodę w podstawce trzeba co jakiś czas uzupełniać bo nawet w lodówce odparowuje, poza tym należy uważać na pleśń bo w takich warunkach potrafi się szybko rozwijać. Działo się to latem obecnego roku, czyli nie były to już nasiona świeże bo najczęściej zbierane są jesienią . Większość nasion wykiełkowała ( nasiona tylko jednej odmiany wzeszły mi słabo chyba tylko 3 szt. reszta niemal 100%) , dzisiaj mam roślinki po kilka cm i każda ma kilka liści.

Pozdrawiam

Mateusz
brzozowskimati

Postprzez olqa » 16 gru 2009 09:49

a wciskałes je w torf? czy one sobie tylko na nim leżały? PS. co sie z nasionami dzieje podczas tej stratyfikacji? nie mogłabym ich wstawic do lodówki na mokrej wacie? wtedy raczej nie byłoby problemu z pleśnią? to ma jakieś znaczenie czy na torfie czy nie? przecież one i tak nie wypuszczą żadnych kiełków w tej lodówce :D
olqa

Postprzez brzozowskimati » 16 gru 2009 10:36

Nie nie wciskałem tylko musisz tak położyć, aby dobrze przylegały do powierzchni torfu, chodzi tu o jak największą powierzchnię prze,z którą nasiona mogą pobierać wodę. Dokładnie nie wiem ponieważ, aż tak się nie znam, jednak z tego co pamiętam to podczas stratyfikacji chodzi o wybudzenie nasion. Pobierają one w tym czasie wodę i pęcznieją. Jeśli chodzi o fizjologię tego procesu to niech ktoś bardziej kompetentny się wypowie. Myślę że można by i spróbować na wacie jako, że nie są to małe nasiona i można je spokojnie oddzielić od tej waty po stratyfikacji w przeciwieństwie od nasion np. rosiczek. Jednak jest to dodawanie sobie zajęć.
brzozowskimati

Postprzez Zbyszek » 16 gru 2009 17:58

a można je w woreczku strunowym przez dwa tygodnie w lodówce trzymać ?? Czy będą takie same rezultaty ??
Zbyszek :)
Zbyszek

Postprzez szamanka » 16 gru 2009 19:52

Sześć nie dwa.
Podobno stratyfikacja na sucho jest nieco mniej skuteczna, nie wiem bo sama nie porownywałam.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Zbyszek » 17 gru 2009 12:50

czyli mam nalać do woreczków wody ??
Zbyszek

Postprzez brzozowskimati » 17 gru 2009 13:01

Jak nalejesz wody to nasiona chyba zarosną glonami przez te 6 tygodni.
brzozowskimati

Postprzez Zbyszek » 17 gru 2009 13:21

zobaczymy jakie rezultatybędą z wysiewania w suchym woreczku, za 8 tygodni napiszę jak wiele kapturnic urosło
Zbyszek

Postprzez szamanka » 17 gru 2009 13:31

Nie nastawiałabym się na tak szybkie kiełkowanie, to nie rosiczki.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Zbyszek » 17 gru 2009 13:44

a jak już o tym mowa to po ilu dniach kiełkują dzbaneczniki (S. rubra, S. minor S. flava) ??
Zbyszek

Postprzez brzozowskimati » 17 gru 2009 13:51

S.xxx to skrót od sarracenia czyli kapturnica a nie dzbanecznik. Zaczną kiełkować pewnie po około 2-3 tygodniach jeśli zaczną w ogóle i trochę to pewnie potrwa.
brzozowskimati

Postprzez szamanka » 17 gru 2009 14:35

2 tygodnie to w idealnych warunkach, watpie by kolega miał dobre oswietlenie, więc obstawiam czas sporo dłuższy.
szamanka
Administratorka

Postprzez olqa » 17 gru 2009 22:15

a jak sie je zamknie w tym strunowym woreczku to one nie potrzebuja dostepu powietrza?? i co myslicie o tym zeby je połozyc na mokrej wacie zeby sobie ta wode pobierały? na wacie jest mniejsze prawdopodobienstwo ze mi to splesnieje jak na torfie jak tu niektórzy pisza...?
olqa

Postprzez szamanka » 17 gru 2009 22:16

Raczej nikt nie probował sposobu z watą, teoretycznie powinno dac radę.
szamanka
Administratorka

Następna strona

Powrót do Kapturnica