Sucha rosiczka

Forum poświęcone rosiczkom

Sucha rosiczka

Postprzez Marison » 21 sie 2011 02:59

Mam kilka sadzonek rosiczki alicji. Podlewam je wodą demineralizowaną. Przez pół dnia rośliny mają cały czas słońce. Wszystko było z nimi ok ale od jakiegoś czasu nie wydzielają w ogóle tej swojej "rosy" ;/ i są mało zaczerwienione;/ wodę nalewam im co ok. 2 dni. Co się z nimi dzieje i co mogę zrobić? One rosną dalej ale nie wyglądają już tak jak kiedyś ...
Marison

Re: Sucha rosiczka

Postprzez VanDreyer » 21 sie 2011 09:18

One muszą cały czas mieć wodę. Podlezaj przez podsiąkanie czyli nalewaj wody do podstawki, kuwety czy co tam masz gdy widzisz że się kończy woda. Napisz jeszcze na jakim parapecie je trzymasz.
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez owadozer » 21 sie 2011 09:58

i daj zdjęcie

LIDZIE NAUCZCIE SIĘ DAJECIE TEMAT 'coś jest mojej roslinie' TO DAJCIE ZDJĘCIE
MY NIE UMIEMY CZYTAC W MYŚLACH I NIE MA ZDJĘCIA OPISU WARUNKÓW TO NIE ROZWIĄŻEMY !!!

Pozdrawiam
mam rośliny na wymianę, w sprawie zainteresowania pisać na gg 25785204
owadozer

Postprzez Marison » 22 sie 2011 20:48

Tak ją podlewam cały czas. Rosiczki stoją na oknie wschodnim bo nie mam dostępu do okna południowego ale cały czas mają słońce bo wynoszę je na dwór.
Zrobię zdjęcie i wrzucę
Marison

Postprzez Elazet » 23 sie 2011 20:55

Właśnie dlatego,że wynosisz na dwór, tak wyschła.Miałam podobną sytuację.Chciałam aby moja Alicja pięknie sie wybarwiła itd.Na dworze wiatr,słońce i wyschła.W tym roku wystawiłam również,ale zabrałam z powrotem.Wolę gdy jest zielona ,ma kropelki,a niżeli ma chorować.A po tym "podsuszeniu" i po powrocie na swoją stałą kwaterę wypuściła znów liście i pędy kwiatowe.Mam okna od pd.-wsch. i pd. - zach.Wystarczy jak stoi przy oknie.
Nie wszystko należy robić wg. instrukcji.Dobra metoda to "na czuja".
To samo z podlewaniem.Gdybym trzymała non stop w wodzie pewnie by mi to towarzystwo pogniło.Trzeba wiedzieć,kiedy zrobić przerwę.Kupując pierwszą rosiczkę Alicję dowiedziałam się,że ma stać w wodzie.Tak było,aż zaczęła gnić.A ja zaczęłam robić jej przerwy w zależności od pogody,pory roku ,temperatury.Mam niezły okaz,a gdybym nie dzieliła byłby jeszcze okazalszy.
Elazet

Postprzez szamanka » 24 sie 2011 14:34

Wina jest raczej takie latanie z rosiczką w kółko niż wiatr i słońce, aliciae można przyzwyczaić do rośnięcia na dworze i będzie miała wtedy bardzo ładne krople, ino potrzeba na to troszkę czasu. Liście tworzone w domu są delikatniejsze i nie dają rady na dworze bo i po co roślina miałaby wydatkować energię na tworzenie wytrzymalszych?
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez dvd » 11 wrz 2011 12:27

Witam

Z tego co piszecie wynika że jak rosiczka nie ma rosy to nie ma się czym przejmować?

U mojej rosiczki wygląda to tak że na młodym pędzie co wyrasta jest rosa zaś na starej rosiczce nie widać rosy.

Obrazek

Druga rosiczka:
Obrazek

Nie przejmować się? Pozdrawiam
dvd

Postprzez wojro » 11 wrz 2011 12:29

po prostu stare liście usychają. Nie ma się czym przejmować.
wojro

Postprzez Damianus » 11 wrz 2011 13:21

Wg trochę za szybko te liście obumierają . W jakich warunkach uprawiasz roślinę? Chyba nie podlewasz wodą destylowaną, bo wykwity soli widać. A jak z oświetleniem?
Damianus

Postprzez pokerface » 11 wrz 2011 22:10

a czy podczas aklimatyzacji też mogą rosiczki stracić krople i jak długo trzeba na nie czekać
pokerface

Postprzez Damianus » 11 wrz 2011 23:08

Jest to możliwe. Krople powinny się pojawić po kilku dniach przy odpowiednich warunkach.
Damianus

Postprzez dvd » 19 wrz 2011 21:57

rosiczka wróciła do formy, nawet ostatni kwiatek zakwitł...
stoi od samego początku na wschodnim parapecie, podlewam ją wodą przegotowaną i ustaną z jeden dzień.
dvd

Postprzez natalia.t92 » 23 paź 2011 13:16

Zmień wodę na destylowaną albo deszczówkę. Woda kranowa, nawet przegotowana i odstana, jest za twarda dla owadożernych. I na wiosnę przesadź rozlinkę. te wykwity źle wyglądają.
natalia.t92

Postprzez Cinmar » 01 lis 2011 12:05

JA bym wymienił na nowy torf ...i wymył korzenie i sprawdził może... woda jak inni ci radzą ... ;]
a i raz na 1 miesiąc jakieś mięso jak sam nie upolowało sobie .... ehh

Ps. chyba można się dołączyć ?
Cinmar

Powrót do Rosiczka