Super torf

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Super torf

Postprzez neo_s » 18 sty 2010 01:10

Poszukuje dobrego jakościowo torfu. Potrzebny mi taki, który jest brązowy a nie czarny(takowy posiadam), ma dużo szczątków organicznych, nie wysycha z wierzchu, a co za tym idzie nie tworzy twardej suchej skorupy a gdyby jeszcze wyrastał z niego ładny sphagnum to byłoby bosko. Potrzebna mi informacja 100procentowa abym znowu nie kupił 80l jakiegoś przeciętniaka :) Mile widziany w sklepach w Warszawie :)

pozdrawiam
neo_s

Re: Super torf

Postprzez Zbyszek » 18 sty 2010 15:27

ja w husqwarnie (czy jakoś tam), kupiłem 60L torfu o pH 3,5-5. Gdy nie jest nawodniony to ma kolor brązowy, a gdy się nawodni to staje się czarny i nie tworzy skorupy, jest miękki. Ma w sobie dużo szczątek organicznych. Jak ja byłem w husqwarnie to był tylko jeden rodzaj torfu kwaśnego, a jak w Warszawie to nie wiem. (mieszkam w mniejszym miasteczku). Jak go podlewasz to nie wysycha z wierzchu. No i w każdym torfie musi być wada ^_^ - nic z niego nie wyrasta.
Zbyszek :)
Zbyszek

Postprzez neo_s » 18 sty 2010 18:25

A może ktoś wie jakiego torfu używa David Svarc z plantaebohemica.com , lub zna jakiś który jest do niego podobny. Mam kilka roślin z tego źródła i torf na jakim one rosną jest (wg mnie) idealny.
neo_s

Postprzez Gringo » 18 sty 2010 19:06

A może ktoś wie jakiego torfu używa David Svarc z plantaebohemica.com , lub zna jakiś który jest do niego podobny. Mam kilka roślin z tego źródła i torf na jakim one rosną jest (wg mnie) idealny.

Tego chyba nikt nie wie :D. Ale jeśli chcesz, by był na nim mech sphagnum, to będziesz musiał kupić go osobno i sam sobie go położyć.
Ja osobiście używam torfu od D. Svarca (gdy robiłem zamówienie, poprosiłem, by trochę dorzucił, i napakował go kilka worków B) . Prawie niegdy jednak nie używam go samego jako podłoże - zawsze robię mieszanki, chyba, że wysiewam nasiona. Moim ulubionym substratem jest czysty mech sphagnum, jednak zależy, do jakich roślin chcesz go użyć.
Are you sad? Are you depressed? Do you feel, that nobody loves you? If so, we can help:
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez neo_s » 18 sty 2010 19:15

Szczęściarz :) Czemu położyć? W niektórych doniczkach wyrasta po pewnym czasie.
neo_s

Postprzez Gringo » 18 sty 2010 20:24

Czemu położyć? W niektórych doniczkach wyrasta po pewnym czasie

Nigdy się z takim czymś nie spotkałem. Jeśli dobrze rozumuję, aby mech mógł wyrosnąć na torfie, musiałyby w nim (w torfie) być jego (mchu) zarodniki. Nie widzę innych możliwości.
Are you sad? Are you depressed? Do you feel, that nobody loves you? If so, we can help:
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez neo_s » 19 sty 2010 02:00

Jeżeli to młody sphagnum to wyrósł sam :)
Załączniki
20100118976aaa.jpg
(245.39 KiB) Pobrane 132 razy
20100118975aaa.jpg
(236.17 KiB) Pobrane 132 razy
neo_s

Postprzez BlachaSk8 » 19 sty 2010 10:00

Właśnie się ostatnio sam zastanawiałem czy w tym mchu tez można sadzić rośliny :)??

-- 19 sty 2010 08:02 --

Właśnie się ostatnio sam zastanawiałem czy w tym mchu tez można sadzić rośliny :)??
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Postprzez szamanka » 19 sty 2010 10:43

Nie jestem pewna po tych zdjęciach, ale wg mnie to nie jest sphagnum tylko jakiś zwykły mech.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Gringo » 19 sty 2010 12:27

To nie sphagnum. To samo, co ty masz, czasem wyrasta również u mnie.
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez Ursus » 19 sty 2010 16:22

jak chcesz to napisz do mnie. znam Davida dość dobrze. mam jego maila możesz napisać do niego i sam zapytać
... And Justice for all
Ursus

Postprzez neo_s » 19 sty 2010 16:25

Na pewno wygląda lepiej niż zwykły "meszek" zarastający z czasem większość doniczek. Nie jestem pewien bo nie mam teraz jak porównać ale mojej siostrze w donicy ze sphagnumem(takim kupowanym w kostkach), w którym trzyma storczyki wyrósł podobny (jeżeli nie ten sam) mech.
neo_s

Postprzez 1w0na » 19 sty 2010 19:11

U mnie także w jednej doniczce rośnie to coś.
W niektórych natomiast mam zwykły meszek.
Obrazek
Psy do adopcji || Strony Adopcyjne Psów Rasowych || Bazarki
"Czasami trzeba jako dobro oceniać mniejsze zło." - Niccolo Machiavelli

- Moje aukcje na allegro
1w0na

Postprzez ArturP » 19 sty 2010 19:32

Zwykły mech prędzej czy później na torfie wyrośnie. Z tym, zeby wyrósł sphagnum się nie spotkałem. To co masz tam na zdjęciach to nie sphagnum.
ArturP

Powrót do Ogólnie