suszenie roślin

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

suszenie roślin

Postprzez jan » 20 kwi 2010 17:54

Czy ktoś z was próbował może suszenia eksponatów? Pytam ponieważ chciałbym niedługo spróbować z pływaczami.

znajoma jest mi prasa z wkładami z bibuły, jednak jak mniemam kompletnie nie nadaje się do zachowania trójwymiarowych eksponatów jakimi są dzbanki dzbaneczników czy właśnie kwiaty pływaczy ;)
Czy komuś udało się dokonać ususzenia jakiegoś przestrzennego obiektu?

Ponieważ jestem człowiekiem któremu przez ręce przechodzi dużo elektroniki, przechodzi też trochę 'silica gel', ciekaw co to jest, natrafiłem także na ten artykuł:
http://www.petpitcher.com/nepenthes/pre ... -pitchers/" onclick="window.open(this.href);return false;
jednak jestem ciekaw czy ktoś z was próbował czegoś takiego i jakie były tego efekty.

Czy trzeba do tego jakichś specjalnych pojemników?
A także w jakich warunkach należy później umieścić zasuszony okaz by móc go przechować przez jak najdłuższy okres?
Czy znane są wam jakieś techniki utrwalające suszone okazy ?
i chyba najważniejsze, czy da się zachować okaz zachowując kolor (żeby nie stawał się brązowy)?
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Re: suszenie roślin

Postprzez tnt112 » 20 kwi 2010 18:12

jedyne co mi wpadło do głowy to ususzyć normalnie roślinkę (niestety zbrązowieje) i potem spryskać lakierem bezbarwnym w spreju
Obrazek
tnt112

Postprzez Tough » 20 kwi 2010 18:16

Tylko jeżeli normalnie ususzysz to kwiat/pułapka się pofałduje, tak jak to się dzieje normalnie.
Tough

Postprzez marrom » 20 kwi 2010 18:56

W czerwcowym numerze CPNewsletter (2008r) jest spory artykuł o suszeniu dzbanków w całości "Freeze-drying carnivorous plant pitchers at home ". Niestety dostępny wyłącznie dla prenumeratorów.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez ObywatelkaKostnicy » 20 kwi 2010 19:26

Słyszałam o suszeniu suchym, ciepłym piaskiem z ewentualnymi dodatkami soli i wapnia. Zasypuje sie ostrożnie eksponat paskiem i trzyma kilka tygodni w suchym miejscu o wysokiej temperaturze. działa podobnie jak grobowce biedaków w egipcie - suszy, a sól etc. konserwuje. stosowano to kiedyś do sporządzania eksponatów zielnikowych dla uczących sie zielarstwa - tak łatwiej było rozrózniac rosliny niż w formie spłaszczonej. Ale o tym trzeba dokładniej poczytać, zey nic nie namieszac.
"Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz."
"Człowiek, który uśmiecha się, gdy sprawy idą źle, myśli o człowieku, na którego można zwalić winę"
ObywatelkaKostnicy

Powrót do Ogólnie