Świetlówka kompaktowa Repti Glo 2.0 czy dobra?

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Świetlówka kompaktowa Repti Glo 2.0 czy dobra?

Postprzez DeZee » 20 lis 2009 19:16

Witam, wkurzyłem się trochę ponieważ zostałem "oszukany". Przeglądając około pół godziny żarówki w zoologicznym i starając się znaleźć najpodobniejszą do opisów z forum zdecydowałem się wreszcie na energo-oszczędną "Repti Glo 2.0 Compact UVB 26W", o taką: http://www.arcatapet.com/item.cfm?cat=12515.
A w skrócie:
-Barwa: 6700 K
-Jasność: 1500 lm
-98% CRI (odwzorowanie kolorów, właściwie nieważne)
-W opisie oprócz informacji co stymuluje u gadów, jest także: "Stymuluje wzrost roślin"
-Ponieważ spektrum rozkładu kolorów nie ma na tej stronce to opisze:
gdzieś między 540 - 550 nm - zielona - 100%
gdzieś między 610 - 620 nm - pomarańczowa - 75%
gdzieś między 430 - 435 nm - między UV, a fioletowym - 65%
od 440 do 480 nm - niebieski - utrzymuje się na stałym poziomie ok. 20%
od 480 do 490 nm - zielony, blisko niebieskiego - wzrasta do ok. 30%
od 490 do 530 nm - również zielony, przed samym skokiem w górę - stopniowo spada do ok. 7%
od 565 do 485 nm - żółty - stopniowo wzrasta do 20%

Tak to w dużym skrócie wygląda, najważniejsze dla mnie było to że ma być ok. 6500 K, co najmniej 1500 lm, oraz to, że jest napis: stymuluje wzrost roślin.

Nagle na stronce pojawił się artykuł o tym, że wytyczne dla mnie parametry są jedynie wizualnymi, a te na które nie zwracałem uwagi są najważniejsze! :wall: Na dodatek jeszcze ten napis: "Stymuluje wzrost roślin" :wall:

Pytanie - czy na marne wydałem 6 dych, czy mogłem zainwestować te 6 dych w znacznie wydajniejszą żarówkę dla roślinki i czy producent mnie okłamał, czy może jednak artykuł na stronce jest błędny ??

EDIT: Znalazłem na stronce producenta dokładne parametry (te których nie ma na stronce wyżej) - Link:
Obrazek
DeZee

Re: Świetlówka kompaktowa Repti Glo 2.0 czy dobra?

Postprzez szamanka » 20 lis 2009 20:01

Nie jest zła, aczkolwiek widmo bez rewelacji, w zakresie niebieskiego nie jest złe, ale bardzo mało czerwieni wobec tego bedzie działała tylko w jednym max absorbancji chlorofilu. Sądzę ze podobny efekt uzyskałbyś kupując zwykłą energooszczedną 2700K która ma z kolei sporo widma w zakresie żółci i czerwieni więc byłaby dobra dla tego drugiego maksimum absorbcji chlorofilu w zakresie czerwonym.

Generalnie konsument ma prawo zwrócić towar chyba do 10 dni, możesz spróbować jak masz pudełko i paragon. 60 zł to sporo, da się za to sklecić już chyba zestaw świetlówkowy.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez DeZee » 20 lis 2009 23:56

szamanka napisał(a):Generalnie konsument ma prawo zwrócić towar chyba do 10 dni, możesz spróbować jak masz pudełko i paragon. 60 zł to sporo, da się za to sklecić już chyba zestaw świetlówkowy.

Mam ją około miesiąca :D Artykuł zauważyłem dzisiaj :] Zrobiłem offtopa dlatego żeby nie powiedzieli że był już taki temat (o tej tematyce :D )

szamanka napisał(a):w zakresie niebieskiego nie jest złe

No ale niebieskiego tylko 20%, a cała reszta marnuje się zielony, pomarańczowy i fioletowy :/

Jak na razie sadzonka rośnie i wypuszcza nowe liście ale mimo wszystko nie wiem czy to nie jest w 99-ciu% efekt działania światła dziennego, dzbanków to na razie nie wypuszcza.
DeZee

Postprzez szamanka » 21 lis 2009 23:14

Żadna świetlówka nie wydziela w 100% światła potrzebnego do fotosyntezy, zielone za to się przydaje w procesach rozwojowych.

Niestety, ale to jest świetlówka robiona także pod gady i drugą jej funkcją jest zapewne podkreślanie ich kolorów.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez hddk » 21 lis 2009 23:28

Nie wspominając o tym, że wszelkie produkty Exo-Terra/Hagen są koszmarnie drogie w stosunku do swojej jakości. Podobny efekt, jak sądzę, osiągnąłbyś kupując Philipsa Tornado 23W 6500K za ~20-25 zł.
W przypadku świetlówek kompaktowych i tak ciężko o jakikolwiek wybór i było o tym na forum. Każdy kompakt to kompromis między kosztami a jakością, w stosunku do świetlówek liniowych (jarzeniówek) gdzie można sobie dowolnie wybierać w spektrach, ale za jednak wyższą cenę.
Wg mnie kupując kompakt do doświetlenia małej ilości roślin jedyne na co warto patrzeć to 1. moc, 2. cena, 3. w ostateczności barwa 6500 a nie 2700.
hddk

Postprzez DeZee » 23 lis 2009 19:20

hddk napisał(a):barwa 6500 a nie 2700.

Nie wiem czy się pomyliłeś, czy napisałeś specjalnie ale jeśli miałeś na myśli 6700 to wydaje mi się, że roślina nie jest komputerem, więc 200K w tą czy w tamtą różnicy nie robi, ale teraz to już w końcu nie wiem - to barwa, czy spektrum ?? :) Bo jak barwa ma znaczenie to suuuper :D , jednak wydaje mi się że spektrum :(
DeZee

Postprzez hddk » 23 lis 2009 19:42

W pkt. 3 chodziło mi ogólnie o barwę chłodną około 6500, a nie ciepłą 2700.

A temperatura barwowa, jak napisał Bartek w artykule, pośrednio wynika z rozkładu widma, a nie jest ustalanym osobno parametrem. Tyle że w przypadku kompaktów ten rozkład najczęściej nie jest podawany.
hddk

Postprzez chemik74 » 27 lis 2009 10:04

Jeżeli chcesz mieć źródło światła niewielkich gabarytów proponuje zainteresowanie się świetlówkami kompaktowymi niezintegrowanymi z trzonkiem G23. Można kupić w super marketach lampki biurkowe na takie świetlówki.
Sama świetlówka to może być:
Narva 11W Oceanic Colour 4000K strumień światła 580 cena 30zł dł. 211mm
Narwa 11W Oceanic Natural Daylight 10000K cena 30zł
Również firma Sylvania ma jakieś w swojej ofercie.
Jeżeli potrzebujesz większej mocy, a nadal niezbyt dużych gabarytów to pomyśl o świetlówkach z trzonkiem 2G11 moce od 18W w górę.
chemik74

Postprzez DeZee » 27 lis 2009 12:29

strumień światła 580

Czy strumień światła, to jasność czy długość głównie emitowanej fali ??

Poza tym spojrzałem jeszcze raz na świeżo na wykresy i okazuje się, że nie jest tak źle, energia marnuje się jedynie na zielony, ale niebieski jest idealnie no i ten pomarańczowy nie jest taki zły ;) Dla pewności wyhoduje w dwóch słoikach kiełkującą fasolkę, postawie obok lampy i z dala, na innym oknie, ale z tej samej strony :D
DeZee

Postprzez chemik74 » 27 lis 2009 22:45

Strumień światła 580lm. Chodzi tutaj o natężenie światła (ilość światła)
chemik74

Postprzez DeZee » 28 lis 2009 10:16

Acha, czyli trochę mało (przydało by się tak około 1000lm conajmniej), może lepiej kupie coś na trzonek 2G11 ;)

Ok, myślę, że temat do zamknięcia, w podsumowaniu okazuje się, że nie jest taka zła ReptiGlo 2.0, ale można by wykorzystać lepiej to 26W ;)
DeZee

Powrót do Terraria i sprzęt