Nie wiem czy nie robię komuś niezamierzonej reklamy, ale dużo jest wśród nas osób, które nie mają bladego pojęcia o tym jakie oświetlenie wybrać do paludarium (terrarium czy w czym tam kto trzyma roślinki:P ) Oczywiście jestem jedną z tych osób (niestety) Obecnie robię projekt swojego paludarium, które postawię w nowym mieszkaniu. Oczywiście główne zalożenie jest takie, że paludarium ma mieć "reprezentatywny" wygląd, ale niestety także będę się bardzo mocno liczyć z późniejszymi kosztami eksploatacji- czyli głównie będzie to pobór energii elektrycznej- czyli przede wszystkim jaki będzie koszt oświetlenia! Zaczęłam drążyć, wyliczać i nie ma tragedii.
Jeśli ktoś z was jest w podobnej sytuacji- polecam zajrzeć tutaj: http://www.oswietlenie-akwarium.pl/html/informacje-o-swietlowkach.html
znajdziecie tam różnice między T5 i T8...
Wydaje mi się, że na forum jest wiele pytań o np: żarówki energooszczędne, Led i inne, ponieważ tak na prawdę ludziska nie mają pojęcia jak "się zabrać za normalne świetlówki", jakie wybrać, czym się różnią, które lepsze i ile to kosztuje.
apropos- z tego co wyliczyłam to przykładowo: za 2 świetlówki o mocy 39W, licząc średnio(!!) doświetlanie 12h dziennie przez cały rok to koszt 341,64zł.
używanie generatora mgły przy założeniu, że działa tylko 30 minut dziennie daje rocznie 4,56.. i tu też tragedii nie ma...
lepiej uzbierać trochę kasy i zainwestować w świetlówki- potem płacić mniej, nie narzekać bo się przepalą (jak mają w nawyku moje halogeny, a bez nich to już mam całkowitą tragedię) niż zapłacić 15zł za żarówkę, przy której nie dość, ze rośliny marnieją, bo ma złe parametry, to jeszcze niedługo się przepali... (może i na pudełku jest napisane, że ma długą trwałość, ale w końcu są skoki napięcia i wyłączanie prądu.... przynajmniej u mnie....)