Świetlówki- sprawdzone modele

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Świetlówki- sprawdzone modele

Postprzez cefars » 27 mar 2011 02:05

Jakiś czas temu zakupiłem świetlówkę (120 cm, zwykła; 36W) wraz z obudową (jednorzędową), którą wykorzystuję do oświetlania swoich coraz to rzadszych gatunków roślin (niestety nie przy oknie). Rośliny ładnie rosną (czysta zieleń i zero oznak chorób) jednak nie są zdolne do wybarwiania się przy takim świetle (nawet spathulaty). Z tego względu proszę o podanie jakiś sprawdzonych modeli świetlówek, dzięki którym będę mógł cieszyć się różnorodnością kolorów u swoich roślin. I przy okazji- czy świetlówki przeznaczone dla roślin bardzo szkodzą na oczy?
cefars

Re: Świetlówki- sprawdzone modele

Postprzez adamek_17 » 29 mar 2011 23:27

najlepsze akwarystyczne.
Testowałem wcześniej (i nadal) 2 x 39 W t5 (Sylvania Grolux i Aquastar) były ok, aczkolwiek roślinki nie dokońca chciały się u mnie wybarwiać i rosnąc, z pewnością nie były wystarczająco długo oświetlane i po drugie miałem problemy z terrarium (niestabilne warunki). W końcu niedawno kupiłem 3 świetlówkę tym razem T8 Philipsa PHILIPS MASTER zacząłem widzieć już różnice. Cefalotusy zaczynają powoli się wybarwiać Binata również i Brokinia szybciej rośnie(pewnie rośliny już się przystosowały), Heliamfora powoli też przybiera barwy - czywiście jest jeszcze za wcześnie by to ostatecznie stwierdzić, ale myślę, że takie oświetlenie powinno już wskórać.
Niestety w moim pokoju tak wiele światła nie mam, owszem parapet zachodni, ale pokój pomiedzy dwoma balkonami jest...

Jeśli nie masz dostępu do światła, to uważam, że powinieneś mieć co najmniej 3 świetlówki aby rzadsze rośliny zaczęły się wybarwiać
adamek_17

Postprzez pepton » 30 mar 2011 12:23

pepton

Postprzez cefars » 30 mar 2011 13:34

czytałem jakiś czas temu lecz w tym artykule jest mowa o żarówkach, a mnie interesują świetlówki
cefars

Postprzez pepton » 01 kwi 2011 15:25

pepton

Postprzez cefars » 10 kwi 2011 22:06

w ten piątek kupiłem specjalistyczną świetlówkę dla roślin owadożernych.
Świeci teraz nad roślinami w obudowie z przyczepioną do niej osłoną plastikową zatem nie jestem do końca pewien czy niezbędne widma światła są przepuszczalne przez ową osłonę? Czy bezpieczniej będzie ją zdjąć dla dobra roślin czy raczej nie będzie przeszkadzać?
cefars

Postprzez bartosz » 11 kwi 2011 20:28

Co to znaczy specjalistyczną świetlówkę dla roślin owadożernych?
Uważam że możesz zdjąć, ale czy ta osłona nie osłania przypadkiem przed wilgocią, żeby nie dostała się do opraw?
bartosz

Postprzez cefars » 11 kwi 2011 23:25

chodziło mi o przeznaczenie tej świetlówki dla roślin owadożernych (stworzona dla roślin ogółem).
Być może osłona ma chronić obudowę przed wilgocią albo i rozproszyć światło boczne by nie drażniło obserwatora w oczy; jeśli się nie dowiem czy plastik przewodzi niezbędne dla roślin widma światła to chyba zaryzykuję i ją zdejmę, by mieć pewność że rośliny będą w pełni naświetlone odpowiednim widmem.
cefars

Postprzez bartosz » 11 kwi 2011 23:33

Ten plastik przypadkiem nie jest biały?
bartosz

Postprzez cefars » 12 kwi 2011 17:10

przeźroczystawy
cefars

Powrót do Terraria i sprzęt