Szkodniki

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Szkodniki

Postprzez endri » 04 lut 2010 21:58

Hej!
Zauważyłem, że od pewnego czasu mam małe robaczki na capensisie i na alicji (chyba mszyce brzoskwiniowe bo są małe i białe) a na nitkowej jakieś inne troszkę większe i zielone. Dwa razy również zauważyłem małe ślimaki bez muszli ;] . Chciałbym kupić środek w sprayu na szkodniki. Na opakowaniu jest napisane, że jest do roślin ozdobnych, a sprzedawczyni w sklepie powiedziała że można spokojnie go używać do roślin delikatnych. Wszystko się zgadza, tylko że ja w tym pokoju śpię i funkcjonuje.Jest tam też papużka \o/ .Czy mógłbym kupić ten środek, albo jakiś inny i czy nie wpłynął na mnie źle(mam czasami migreny, ale ostatnio zdarzają się rzadko).Jak myślicie?
endri

Re: Szkodniki

Postprzez Naruto_Uzumaki » 04 lut 2010 22:46

Jeśli boisz się o siebie i swoją papużkę spróbuj opryskać rośliny wyciągiem z czosnku - na mszyce w większości przypadków działa, ale zdarza się, że nie. Ze środków chemicznych na mszyce nadaje się Karate Zeon. Ślimaki najłatwiej "wyzbierać".
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Naruto_Uzumaki

Postprzez ObywatelkaKostnicy » 04 lut 2010 23:11

Na mszyce jest tez bardzo dobry z środków naturalnych wywar z tytoniu, więc jak któryś z rodziców pali... A ślimaki to zbieranie

Ale szczerze mówiąc wątpię aby opryski paru roślin mogły zaszkodzić tobie czy ptakowi (chyba, ze ten podskubuje zielska). Nie masz raczej tyle roślinek aby opary chemiczne unosiły sie w powietrzu tworząc mordercza chmure. Po prostu odsuń w miarę doniczki od klatki i nie przesiaduj tuż obok nich skoro jesteś osobnikiem wrażliwym.
"Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz."
"Człowiek, który uśmiecha się, gdy sprawy idą źle, myśli o człowieku, na którego można zwalić winę"
ObywatelkaKostnicy

Postprzez Zielony » 05 lut 2010 18:16

Ja również trzymam rośliny w pokoju i mam papugę. Pryskałem już preparatem na przędziorki. Trochę było czuć, ale wszyscy żyją.
Żyję — nie każdemu się zdarza — a we krwi mam chlorofil.
Zielony

Postprzez endri » 06 lut 2010 15:35

Dzięki za odpowiedzi! ;]
Pomyślę chyba nad wyciągiem z czosnku, bo nikt u mnie w domu nie pali.
endri

Powrót do Ogólnie