Szukanie tłustoszy

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Szukanie tłustoszy

Postprzez cefars » 15 maja 2010 12:20

Witam, chciałbym się od was dowiedzieć jak znaleźć tłustosza pospolitego albo dwubarwnego; a dokładniej gdzie szukać, na jakim terenie, na co zwracać uwagę i czy są jakieś charakterystyczne rośliny koło których rośnie? Poprosiłbym też was o własne fotki t. pospolitego w naturze.... W swoim życiu widziałem masę rosiczek okrągłolistnych, ale za chiny nie mogę znaleźć tłustosza (bardzo bym chciał zobaczyć jak rośnie w naturalnym środowisku).
cefars

Re: Szukanie tłustoszy

Postprzez jan » 15 maja 2010 12:26

http://www.bestcarnivorousplants.org/fo ... r120-.html

scrollnij się na sam dół jak już się strona wczyta (a to może zająć chwilkę)
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez ObywatelkaKostnicy » 15 maja 2010 18:14

Wrzuciłam gdzieś stronke z mapkami gdzie sa zasiegi roslin min tłustoszy. Z tym, ze stanowisk tłustosza dwubarwnego jest niezwykle mało w naszym kraju, a sama odmiana rośliny jest objęta ścisła ochroną. więc musiałbys sie sporo naszukać.
"Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz."
"Człowiek, który uśmiecha się, gdy sprawy idą źle, myśli o człowieku, na którego można zwalić winę"
ObywatelkaKostnicy

Postprzez Matrix » 15 maja 2010 18:19

No i oczywiście akurat trafić na kwitnącą roślinę, bo odróżnienie vulgarisa od jego odmiany bez kwiatu jest niemożliwe.
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Postprzez moof » 15 maja 2010 19:18

Na naszym portalu jest też parę fotek z nat. środowiska P.vulgaris;)
moof
Redaktor

Postprzez cefars » 15 maja 2010 20:06

jeszcze jedno, a czy na torfowiskach wysokich tłustosz może występować, albo takich jakby wzniesieniach skalistych obok rzeki?
cefars

Postprzez szamanka » 15 maja 2010 21:11

Nie spotkałam się jeszcze z tłustoszami stricte na torfowisku w torfie, wśród sfagnum tak jak to rosiczki rosną, tłustosze preferują raczej wilgotne skałki.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez cefars » 16 maja 2010 13:59

już wiem wszystko co chciałem, wątek do zamknięcia
cefars

Powrót do Ogólnie