Temperatura podczas wzrostu

Temperatura podczas wzrostu

Postprzez Elazet » 22 paź 2010 22:08

Witam.
Już się chwaliłam,że moja Helcia rośnie,ale tak:
Stoi na parapecie wśród różnych kwiatów(jest ich może 80,może 100) w ganku i jest doświetlana.Niemal z każdego dzbanka wypuszcza przyrost.
Czy przenieść ją w miejsce,gdzie jest cieplej,czy temperatura w ganku powinna wystarczyć.Wiadomo,że w nocy spada różnie.Zależy od dnia i temp. na zewnątrz.Chodzi mi o to,w jakiej temp. powinna stać Heliamfora podczas wzrostu.
A czy ona nie powinna rosnąć na wiosnę?
W sumie mnie to cieszy,ale jesień to czas spoczynku,a nie wegetacji.
Poza tym mam nadzieję,że Heliamfory u mnie będą rosły,ponieważ to rośliny górskie,a tu gdzie mieszkam powietrze jest czyste i ostre.Dobrze mi rosną trudne w uprawie storczyki jak Masdevalie i Dracule.Jak myślicie.Czy zaryzykować i zainwestować w Hele? Oczko wodne i torfowisko mam,no nie dla helek na zimę.One mnie zauroczyły jak żadne inne.
Elazet

Re: Temperatura podczas wzrostu

Postprzez szamanka » 22 paź 2010 22:20

Heliamfora jest roslina tropikalną, okresu spoczynku nie przechodzi. Mocne doświetlanie na zime dla niej, bo inaczej mozesz ja załatwić. Temperatura jeśli nie będzie spadać ponizej 5*C nie powinna byc problemem, to górskie rośliny i lubia chłód.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Re: Temperatura podczas wzrostu

Postprzez Elazet » 25 paź 2010 21:21

Dzięki,na razie wszystko gra,ganek jest ogrzewany,no jak to ganek.Zawsze zimują tam rośliny lubiące chłód.
Elazet

Powrót do Heliamfora