tempo wzrostu helek???

tempo wzrostu helek???

Postprzez emilio » 13 cze 2009 11:04

tak jak w temacie, możecie mi powiedzieć od czego zależy szybkość wzrostu tych roślin?? moją hele nutans najpierw próbowałem hodować na podstawce z keramzytem wśród dzbaneczników, ale szybko 3z 4 listków jej uschły więc przykryłem całość podziurawioną butelką no i wyrósł w powolnym tempie nowy listek ale strasznie mały i jakby przestał się rozwijać, więc tą butelkę wywaliłem i dałem taką z tylko 1 otworem no i wyszedł nowy listek w 1 dzień....ile trzeba czekać na duże kielichy i czy to uzależnione jest tylko od wilgotności i ilości słońca??

Obrazek
emilio

Re: tempo wzrostu helek???

Postprzez Tomek333 » 13 cze 2009 11:40

Heliamfory nie należą do najszybciej rosnących roślin.Jeśli puszcza liście to wszystko jest w porządku :)
Cokolwiek czynisz,czyń mądrze i oczekuj końca
Tomek333

Re: tempo wzrostu helek???

Postprzez fly guy » 13 cze 2009 13:54

A od kiedy masz tą helkę? I jakie ma warunki oprócz tych co opisałeś czyli jaka jest temperatura, ilość światła i wilgotność?
Na portalu w opisie helek masz wszystkie niezbędne informacje. Myślę, że twoim przypadku ona dopiero skończyła aklimatyzację, musisz dać jej trochę więcej czasu. Ale generalnie lepiej jakby była w terrarium i doświetlana niż w tej prowizorce co teraz.
fly guy

Powrót do Heliamfora