terra dla górali wstepny projekt.

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Re: terra dla górali wstepny projekt.

Postprzez szamanka » 22 lip 2009 19:34

Ciekawy pomysł, ale na to się nie bedzie dało patrzeć przy włączonych swietlowkach. Bierzesz to pod uwagę? Będziesz to musiał czyms zasłaniać jesli ma to stac w użytkowym pokoju.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

terra dla górali wstepny projekt.

Postprzez evulFarmer » 22 lip 2009 22:11

Zalozylem ten temat w celu przedyskutowania projektu [jesli tak mozna nazwac ten koslawy rysunek :P] mojego nowego terrarium dla gorali które planuje zalozyc w okolicach kwietnia :) To teraz rysunek i kilka danych technicznych. Jesli bedziecie mieli problem z rozczytaniem czego kolwiek piszcie od razy odpowiem :)

Obrazek

W pierwotnym zalozeniu na 3 scianach mialy sie znalezc 3 swietlowki 30W po 1 na sciane. Po konsulatcji z albertem pomysl jest na 2 bo 3 moze byc za duzo ale to wszystko nadal do przedyskutowania w tym temacie. Na dole [zaznaczona kolorem szarym] znajduje sie mala szafeczka wystarczajaco duza zeby zmiescic turystyczna lodoweczke do chlodzenia terra. Reszta to szklana 'witryna' z czego 3 scianki mialyby byc z lustra. Przednia czesc postaralbym sie zrobic otwierana jesli oczywiscie ktos by sie podjal takiego szatanskiego tworu:P Cala bryla ma ksztalt trapezuz 2 katami po 90 stopni 1 katem ostrym i 1 rozwartym. Chlodne powietrze jak widac na rysunku zamierzam poprowadzic przewodem, a najbardziej odpowiedni wydal mi sie przewod do nawadniania ktory posiada dziurki. Na wysokosci 55cm mam w planie zamontowanie kratki na ktorej moglyby stac kolejne owadozery a kratka tym samym nie bedzie zatrzymywala chlodnego powietrza :) Jesli o czyms zapomnialem to edytne temat :) Na teraz to wszystko. Prosze o jak najwiecej ciekawych pomyslow i opinii wszystkie mile widziane :)

Pozdrawiam Jakub
Ostatnio edytowano 23 lip 2009 13:12 przez evulFarmer, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
The way how the world should look like for me =)
evulFarmer

Postprzez evulFarmer » 23 lip 2009 13:12

szamanka napisał(a):Ciekawy pomysł, ale na to się nie bedzie dało patrzeć przy włączonych swietlowkach. Bierzesz to pod uwagę? Będziesz to musiał czyms zasłaniać jesli ma to stac w użytkowym pokoju.

biorę pod uwagę :) pomyślałem, żeby ta szybę z drzwiczkami zrobić przyciemniana :) wtedy nie będzie tak światło po oczach waliło :) co Ty na to ?:)
Obrazek
evulFarmer

Postprzez maklerw » 25 lip 2009 11:00

Jak dla mnie totelnie nie pomyślane ...

1. Kształt -> po co ci takie wysokie skoro średnica to 50 cm. w takim mozesz trzymac tylko N. dubia reszta za bardzo pojdzie w srednice. Do tego to jest chyba na jednego dzbanka ?? Do tego łączenie takiego kształtu nie zapewnia całkowitej spójności kleju ze szkłem (za duże konty styku spowodują osłabienie całej konstrukcji) A teraz najlepsze do montazu takich drzwiczek bedziesz potrzebowal 3 zawiasy ktorych koszt to 75zł sztuka + 30zł za śiatło utwardzanie, i dodatkowy problem przy takich drzwiczkach nie utrzymasz szczelnosci.
2. Chłodzenie -> lodówka turystyczna do niczego sie nie nada układy peltiera mogą być stosowane ale do bardzo małego pallaudarium, zerknij sobie na drugie forum tam pisałem o "testach" z układem peltiera dla 1m^3 . Do tego wylot zimnego powietrza powinien być na samej górze, ponieważ znimne powietrze osiada co pozwoli wymusić cyrkulacje powietrza w tym czymś, do teg
3. Światło -> im wieceje światła tym lepiej więc nie wiem czemu 2 są lepsze niż 3 ?? Do tego nawet przy 2 musisz zrobić jakiś szkielet żeby je zamocować ...
4. Lustra -> żeby użyć lustra jako odbłyśnika nie możesz go użyć jako ścianki a musisz zrobić podwójne ściany. Koszt lustra podwoi koszt pallaudarium. Tu też jeśli chcesz lepszych pomysłów zerknij na drugie forum na temat z moim ostatnim pallaudarium ...
5. Cena -> jeśli nie chcesz wydać na to 750zł-1000zł to odpuść to sobie. Biorąc pod uwage że jesteś dość nowy w świecie owadożerów, a plany na robienie są za rok to i tak możesz nie dotrwać do tego czasu.

To tyle co miałem do powiedzenia :p
... Więc kimże w końcu jesteś ?

-Jam jest częścią tej siły,
która wiecznie zła pragnąc,
wiecznie czyni dobro.
maklerw

Postprzez evulFarmer » 27 lip 2009 13:42

ksztalt taki bo nie mam wiecej miejsca i wiecej niz 1 dzbanek sie na pewno zmiesci :) po to jest przedewszystkim pieterko :) drzwiczki moge byc z uszczelkami tak jak np szklane drzwi w kabiach prysznicowych :)

co do chlodzenia sie nie znam więc mozesz mi podsunac jakis jeszcze pomysl odnosnie tego chlodzenia i co by zdalo egzamin :)

swietlowki jak juz pisalem moga byc 3 to nie stanowi roznicy :) albert wpspominal ze 2 moga wystarczyc

dlaczego nie moge uzyc lustra jako scianki bo nie bardzo rozumiem problemu :P
Obrazek
evulFarmer

Postprzez maklerw » 11 wrz 2009 23:39

Wkrotce bede mial gotowe chlodzenie to ci powiem jak dokladnie wyglada i czy sie sprawdza. Co do luster to chodzi o to ze jesli uzyjesz ich jako scianki to swietlowki bedziesz musial dac do srodka więc jednoczesnie zwiekszysz znaczaco temp. wewnat palaudarium :P
... Więc kimże w końcu jesteś ?

-Jam jest częścią tej siły,
która wiecznie zła pragnąc,
wiecznie czyni dobro.
maklerw

Powrót do Terraria i sprzęt