'Terra' dla roślin

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

'Terra' dla roślin

Postprzez BlachaSk8 » 26 lis 2010 00:22

Witam!
Trochę odszedłem od hodowli roślin owadożernych, ale planuję powrót, z czym wiąże się mój projekt. Otóż, zawsze byłem zajarany kilkoma roślinami. Niektóre z nich miałem, niektóre mam nadal. Nigdy nie miałem żadnego terrarium ani nie doświetlałem, bo stwierdzałem, że nie chce mi się w to bawić. Jednak, ostatnio rozkminiałem, o wspomnianym projekcie aby skonstruować/ zakupić akwa z częściowym przykryciem (załóżmy na 1/3 bądź 1/2) od góry. Wszystko będzie oświetlane przez dwie lampki z 18W żarówkami energooszczędnymi.Temperatura pokojowa tj. ok25*C Dno będzie wyłożone warstwą keramzytu i zalane wodą. I oto jakie gatunki chce wpakować do terra:

- Dralingtonia- doniczka postawiona na keramzycie, podłoże martwy mech torfowiec, bądź wymieszane z torfem, zraszane 2x dziennie, ewentualnie doniczka delikatnie zanurzona w wodzie.
- Cephalotus- torf jako podłoże, doniczka zanurzona w wodzie na ok 1cm.
- Heliamphora heterodoxa x minor- Tak samo jak z Darlingtonią, tyle że mocniej zraszana i w miarę możliwości częściej.
- Drosera adelae- torf bądź mieszanka z mchem, zanurzona w wodzie
- Drosera felix*- tutaj proszę o propozycje czy ma stać we wodzie czy raczej ustawić na keramzycie
- Utricularia longifolia- doniczka będzie stać we wodzie
- Utricularia calcyfida- delikatnie zanurzona we wodzie
- Drosera paradoxa**- ???
- Napenthes x Hookerina- dzbanecznik będzie ustawiony na keramzycie, dodatkowo zraszany.

* nie wiem czy podołam, bo podobno ciężka rosiczka
** czy paradoxa może mieć podwyższoną wilgotność?

Wiem, teraz się pojawią odpowiedzi "Darlingtonia nie potrzebuję podwyższonej wilgotności tak samo jak cefal" itd.. Mam tylko pytanie czy warunki w 'terrarium' będą odpowiednie dla w/w roślin? A! I jeszcze jedno pytanie- kiedyś gdzieś na forum widziałem, że ktoś miał wyłożone ścianki terrarium folią aluminiową- czy to powoduję jakieś lepsze oświetlenie czy jak?

Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam!
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Re: 'Terra' dla roślin

Postprzez szamanka » 26 lis 2010 00:39

Folia aluminiowa powoduje odbijanie swiatła na rośliny, zapobiega jego uciekaniu poza terra. Pełni generalnie funkcję odbłysnika.

Nie wiem co mysleć o oswietleniu, moc spora, ale za paradoxe i felix głowy nie dam że wytrzymają.
Zraszanie możesz sobie odpuscić, no może z wyjątkiem helki.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez BlachaSk8 » 26 lis 2010 01:29

A! Jeszcze rozmyślałem nad pewnym sposobem 'podlewania' Darlingtoni poprzez kładzenie na podłoże kostek lodu, załóżmy 2 dziennie. Sprawdziło by się?
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Postprzez Tough » 26 lis 2010 18:21

Felix bez spadków nie da rady, ja paradoxe trzymałem w terra przy nawet 100% wilg. i czuła się świetnie.
Kładzenie kostek powinno się sprawdzić, ale pamiętaj, że roślina nie może stać w wodzie.
Tough

Postprzez BlachaSk8 » 28 lis 2010 23:06

Ok, dzięki za info :). Swoją pierwszą Darlingtonie właśnie tak załatwiłem, że woda w podstawku ;]...
Jak ktoś ma jeszcze jakieś uwagi czy propozycje odnośnie projektu jestem chętny do wysłuchania oczywiście :)! Pozdrawiam!
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Postprzez BlachaSk8 » 03 gru 2010 02:48

Narodziło mi się jeszcze pytanie... Nie wiem czy dobrze kojarzę ale Czy D.regia też może mieś podwyższoną wilgotność?
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Postprzez szamanka » 03 gru 2010 14:34

Do pewnego, sensownego stopnia kazdy gatunek może mieć podwyższona wilgotność, aczkolwiek regii do tera nie polecam. Raz że światło, dwa wg mnie jest podatna na choroby grzybowe.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Powrót do Ogólnie