Trochę odszedłem od hodowli roślin owadożernych, ale planuję powrót, z czym wiąże się mój projekt. Otóż, zawsze byłem zajarany kilkoma roślinami. Niektóre z nich miałem, niektóre mam nadal. Nigdy nie miałem żadnego terrarium ani nie doświetlałem, bo stwierdzałem, że nie chce mi się w to bawić. Jednak, ostatnio rozkminiałem, o wspomnianym projekcie aby skonstruować/ zakupić akwa z częściowym przykryciem (załóżmy na 1/3 bądź 1/2) od góry. Wszystko będzie oświetlane przez dwie lampki z 18W żarówkami energooszczędnymi.Temperatura pokojowa tj. ok25*C Dno będzie wyłożone warstwą keramzytu i zalane wodą. I oto jakie gatunki chce wpakować do terra:
- Dralingtonia- doniczka postawiona na keramzycie, podłoże martwy mech torfowiec, bądź wymieszane z torfem, zraszane 2x dziennie, ewentualnie doniczka delikatnie zanurzona w wodzie.
- Cephalotus- torf jako podłoże, doniczka zanurzona w wodzie na ok 1cm.
- Heliamphora heterodoxa x minor- Tak samo jak z Darlingtonią, tyle że mocniej zraszana i w miarę możliwości częściej.
- Drosera adelae- torf bądź mieszanka z mchem, zanurzona w wodzie
- Drosera felix*- tutaj proszę o propozycje czy ma stać we wodzie czy raczej ustawić na keramzycie
- Utricularia longifolia- doniczka będzie stać we wodzie
- Utricularia calcyfida- delikatnie zanurzona we wodzie
- Drosera paradoxa**-
- Napenthes x Hookerina- dzbanecznik będzie ustawiony na keramzycie, dodatkowo zraszany.
* nie wiem czy podołam, bo podobno ciężka rosiczka
** czy paradoxa może mieć podwyższoną wilgotność?
Wiem, teraz się pojawią odpowiedzi "Darlingtonia nie potrzebuję podwyższonej wilgotności tak samo jak cefal" itd.. Mam tylko pytanie czy warunki w 'terrarium' będą odpowiednie dla w/w roślin? A! I jeszcze jedno pytanie- kiedyś gdzieś na forum widziałem, że ktoś miał wyłożone ścianki terrarium folią aluminiową- czy to powoduję jakieś lepsze oświetlenie czy jak?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam!
...