Terraria w meblościance.

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Terraria w meblościance.

Postprzez neo_s » 23 cze 2010 23:20

Muszę podać swojej projektantce kilka danych, które potrzebne są do projektu meblościanki z wbudowanymi w nią terrariami. I tutaj prośba o kilka rad.

1. Optymalna i minimalna wysokość terrarium, w którym mają czuć się dobrze: jakiś ładny dzbanek (nie znam się na nich ale myślę, że poradzę sobie z jakimś dla średnio zaawansowanych), helka (podobnie jak z dzbankiem), prolifera, adelae i co tam jeszcze wytrzyma dużą wilgotność.
2. 2x24W czy 3x24W żeby wyżej wymienione ładnie rosły i się wybarwiały?
3. Czy jest różnica pomiędzy oświetleniem w terra a za górną szybą? Jak duża?
4. Czy ktoś robił już coś takiego i ma cenne porady?

Terraria będą w formie modułów dostawianych do siebie także będzie mogło być jedno, dwa, trzy albo dwa duże bądź też w ogóle (np. kiedy polecą w lato na balkon ;) i wtedy będzie tam półka).
Będzie to wyglądać jakoś tak:
Załączniki
Untitled.gif
(12.02 KiB) Pobrane 116 razy
neo_s

Re: Terraria w meblościance.

Postprzez moof » 24 cze 2010 07:25

3. Bardzo duża. Jeśli myślisz o helkach to osobiście dałbym zdecydowanie za górną szybę oświetlenie. Jeśli planujesz T5 to one naprawdę nieźle grzeją, jeżeli zabudowałbyś je wyżej to i tak pomyślałbym nad jakimś wentylatorem malym, np. od komputera który by przewiewał tą ich "komorę" żeby w terra temperatura nie rosła za bardzo. Chyba że planujesz dzbanki nizinne, to wtedy do środka można:)

Terrariów na balkon bym nie dawał latem, zrobi się tam szklarnia... nawet jeśli otworzysz drzwiczki. No chyba że przykryjesz czymś i będą one spore. Terrariów się już nie rusza raczej po urządzeniu, mija się to z celem raczej. Dlatego nie wiem czy nie zrobic jednego terrarium większego zamiast kilku mniejszych. Oszczędzisz sporo na tym, tak do kazdego drzwiczki musisz robić i więcej materiału pójdzie

Przemyśl dokładnie co chcesz tam trzymać i poczytaj o ich wymaganiach.
moof
Redaktor

Postprzez szamanka » 24 cze 2010 10:14

1- Zalezy co chcesz tam trzymać i jak duże będzie wyjsciowo. Mam terra 40cm wysokości od około 2 lat i niektóre dzbanki jeszcze sie mieszczą, natomiast niektóre się tam po prostu gniotą. Optymalnie w tej chwili u mnie byłoby jakies 60-70cm z dzbankami, co do helek to proste, musisz sprawdzić maksymalna wysokość liści i dodać około 10cm.

Adelae osiąga dosyc znaczną srednicę, natomiast na wysokość nie powinna ci sprawić problemów.

2- Dla dzbanków x2 wystarczy, dla helek pewnie raczej x3
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez neo_s » 24 cze 2010 11:37

Dzięki za odpowiedzi!
moof - terra "wilgotnego" z dzbankami, helkami itp. nie zamierzałem wystawiać chociaż nie odrzucałem takiej możliwości, za to np. rosiczki tropikalne, dla których planuję nieco wyższą kuwetę szklaną chyba warto wystawić latem na balkon. Za modułową zabudową przemawia również taki fakt, że za kilka/naście lat kolejny właściciel może nie być fanem owadożerów i wtedy będzie tam półka na duperele.

Dla helek potrzebny jest wiatraczek? Wtedy w terra będzie dużo mniejsza wilgotność powietrza a przecież po to terra aby była duża.

Dzięki szamanko, mam już jakieś wyjściowe wymiary :) Chyba 40-50cm będzie dla mnie maksymalną wysokością bo wszystkie terra muszą mieć ją taką samą co oznacza, że przy 70cm, świetlówki byłyby jakieś 50cm nad rosiczkami a to trochę za wysoko (teraz mam 20-25cm).
neo_s

Postprzez moof » 24 cze 2010 16:22

neo_s napisał(a):Dla helek potrzebny jest wiatraczek? Wtedy w terra będzie dużo mniejsza wilgotność powietrza a przecież po to terra aby była duża.

Wiatraczek w zamkniętym terrarium nie obniży wilgotności, tylko ją podwyższy. Niektore helki wytrzymają Ci w temperaturze pokojowej, ale w 30*C to nie wiem, moze ktos kto trzyma je w takich warunkach się wypowie.
moof
Redaktor

Postprzez neo_s » 24 cze 2010 18:44

Kiedy nie będzie pobierał powietrza z zewnątrz nie obniży wilgotności ale i nie zmniejszy temperatury powietrza.
neo_s

Postprzez moof » 24 cze 2010 18:49

U mnie zmniejsza o te 2 stopnie
moof
Redaktor

Powrót do Terraria i sprzęt