Terrarium Jarasa ;)

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Terrarium Jarasa ;)

Postprzez Jaras » 20 wrz 2009 19:00

Jako że inni się chwalą, to i ja się trochę pochwale ;)

Terra ma wymiary 80x60x40 (wys. dł. szer.).
Oświetlenie: 2 x 24W T5 (SYLVANIA GROLUX 8500K + PHILIPS MASTER TL5 865 6500K) na stateczniku HF-PERFORMER II
sterowane za pomocą programatora czasowego.
Dół standardowo wyłożony keramzytem i zalany wodą. Z uwagi na kratki wentylacyjne z blachy perforowanej, nie musiałem bawić się wentylatorami.

Poniżej parę fotek:

Obrazek Obrazek

A oto jak rozwiązałem problem z regulacją wysokości oświetlenia. Służą temu ogniwa łańcucha:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Jaras

Re: Terrarium Jarasa ;)

Postprzez michcup » 20 wrz 2009 19:46

terra fajne :D tylko jakie tam masz temperatury i wilgotność??bo widzę że świetlówki w środku są
michcup

Postprzez Jaras » 20 wrz 2009 19:52

Temperatura dochodzi do 28 *C, wilgotność w tym czasie oscyluje na ok. 70%. Nocą, po wyłączeniu się światła jest ponad 80%.
Jaras

Postprzez maklerw » 20 wrz 2009 20:05

Fajne rozwiazanie z podnoszeniem oswietlenia w miare wzrostu roslin :) osobiscie preferuje polki bo w przypadku jesli bys mial tylko dzbanki to oki ale jak masz tez male i niskie rosliny to wowczas one nie beda mialy tyle swiatla. Ale ogolnie rozwiazaie godne polecenia.
... Więc kimże w końcu jesteś ?

-Jam jest częścią tej siły,
która wiecznie zła pragnąc,
wiecznie czyni dobro.
maklerw

Postprzez Jaras » 20 wrz 2009 20:27

Co do niższych roślin, to będą miały osobne, niższe terrarium. Ale to dopiero planuję na następny rok. Do tego czasu dadzą sobie radę ;)
A terra ze zdjęć będzie typowo dla dzbanków nizinnych.

Uchwyty zrobione są z aluminiowych profili do drzwi przesuwanych, które zostały mi po budowie szafy wnękowej. Haczyki wzięte z kołków rozporowych, wkręcone w profil i zagięte.
Jaras

Powrót do Terraria i sprzęt