Terrarium Przemo

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Terrarium Przemo

Postprzez Przemo » 30 wrz 2007 00:34

To moje małe terrarium z początkiem moich owadożerów ale i wiedza i chęci posiadania większej ilości roślin cały czas rosną, mam takie akwarium 160 litrów które zamierzam wypełnić owadożerami jak nabiorę troszkę doświadczenia w ich hodowli, w białej doniczce po lewo malutki tłustosz i malutkie siewki muchołówki ale z tą rozdzielczością aparatu trudno o dobre zdjęcia by je pokazać.

Aktualizacja i lepszej jakości zdjęcia.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio edytowano 07 paź 2007 11:21 przez Przemo, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Doniczkowy Ambulans - Rośliny nieowadożerne d.ambulans@wp.pl
Moje owadożery
Przemo

Postprzez jan » 30 wrz 2007 00:49

nono tłustosze ładne ale chyba terrarium przyda sie oświetlenie :) no, chyba że wstajesz z samego rana i odsłaniasz żaluzje co mnie osobiście przychodzi z wielkim trudem ...
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Przemo » 30 wrz 2007 00:55

Ja nie śpię od 6 rano a kładę się około północy z reguły śpię 5-6 godzin na dobę, a terrarium ma oświetlenie tylko do zdjęć było zdjęte. :D
Obrazek
Moje owadożery
Przemo

Postprzez Poll » 30 wrz 2007 00:58

Cyclosecty(?) ładne :)

Poza tym to na Twoim miejscu albo bym wsadził te roślinki bez doniczek, albo bym wyjął ten korzeń i torf, gdyż jest niepotrzebny. Rosiczki lepiej by się czuły jakby były poza terra, ale to tylko moja opinia :)

Poza tym, to tam chyba nie ma ruchu powietrza, więc tym bardziej będzie tworzyła się pleśń. Nawet dlatego wyjął bym ten torf użyty jako podłoże pod doniczki.
"Byliście mi wierni - choć grzmiały dokoła was działa - i Ja wam wierną zostałam"
Poll

Postprzez Przemo » 30 wrz 2007 01:11

Poll napisał(a):Cyclosecty(?) ładne :)

To Pinguicula x 'Weser' obydwa

Poza tym to na Twoim miejscu albo bym wsadził te roślinki bez doniczek, albo bym wyjął ten korzeń i torf, gdyż jest niepotrzebny. Rosiczki lepiej by się czuły jakby były poza terra, ale to tylko moja opinia :)

Tylko czy nie będą miały za suchego powietrza poza terra?

Poza tym, to tam chyba nie ma ruchu powietrza, więc tym bardziej będzie tworzyła się pleśń. Nawet dlatego wyjął bym ten torf użyty jako podłoże pod doniczki.

Jest cyrkulacja powietrza bo szyba przykrywająca jest wycięta w narożnikach poza tym terra jest wietrzone dwa razy dziennie.
Obrazek
Moje owadożery
Przemo

Postprzez Poll » 30 wrz 2007 01:15

Przejechałem się na kolorach :P
Cóż :D Prawie zawsze tak bywa :D Cyclosecta ma okrągło zakończone liście :D

Rosiczki - nie .. Nawet większość rosiczek woli bardziej suche powietrze.
"Byliście mi wierni - choć grzmiały dokoła was działa - i Ja wam wierną zostałam"
Poll

Re: Terrarium Przemo

Postprzez Przemo » 07 paź 2007 11:24

Zaktualizowałem troszkę moje terra i wkleiłem lepszej jakości zdjęcia. :jupi:
Obrazek
Moje owadożery
Przemo

Postprzez Przemo » 11 paź 2007 00:39

A oto moje pozostałe rośliny jakimi się zajmuję

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Moje owadożery
Przemo

Postprzez P. K. » 12 paź 2007 13:18

z tego terra radze wyjac mieszanke i wsadzic roslinki bez podstawek tylko w doniczkach zapewniam ze tlustosze i rosiczki beda dobrze rosn ac we wlasnym otoczeniu :) gadanie ze tlustosze musza byc inaczej podlewane to raczej bzdura :) moje sa podlewane jak rosiczki a efekt jest znakomity :) gdyz tlustosze lubia podniesiona wilgotnosc :) a terra radze przykryc wtedy na tlustoszach wytworzy sie duza ilosc kropelek ... co prawda rosiczki nie bede tak ukropelkowione ale tez beda ladnie rosnac :)
P. K.

Postprzez Przemo » 12 paź 2007 20:59

P. K. napisał(a):z tego terra radze wyjac mieszanke i wsadzic roslinki bez podstawek tylko w doniczkach zapewniam ze tlustosze i rosiczki beda dobrze rosn ac we wlasnym otoczeniu :)

Mnie wygodniej jest podlewać na podstawki.

gadanie ze tlustosze musza byc inaczej podlewane to raczej bzdura :) moje sa podlewane jak rosiczki a efekt jest znakomity :)

Raczej nie ale efekt tego zobaczysz po czasie
gdyz tlustosze lubia podniesiona wilgotnosc :)

Nie wątpię
a terra radze przykryc wtedy na tlustoszach wytworzy sie duza ilosc kropelek ... co prawda rosiczki nie bede tak ukropelkowione ale tez beda ladnie rosnac :)

U mnie są i jedne i drugi z taką ilością rosy(kropelek że u rosiczek to aż płynie ona po łodygach a na tłustoszach jest jej mnóstwo i na każdym kolejnym liściu jak się rozwija jest tych kropelek mnóstwo nawet sie zastanawiałem czemu wybijają liście owadożerne a nie zimowe.
Obrazek
Moje owadożery
Przemo

Postprzez P. K. » 13 paź 2007 22:48

Raczej nie ale efekt tego zobaczysz po czasie

a ile czasu trzeba zeby zobaczyc domniemane przez ciebie skutki uboczne?
P. K.

Postprzez Przemo » 14 paź 2007 23:02

Nie wiem bo to zależy też min. od tego w czym masz posadzone tłustosze(czy to sam torf czy mieszanka). Wiem natomiast od znajomej która ma mnóstwo tłustoszy i rosiczek, że tłustosze lubią wilgoć ale nie tak jak rosiczki non stop wodę w podstawku. Zwiększona wilgotność powietrza to zupełnie co innego niż podlewanie.
Obrazek
Moje owadożery
Przemo

Postprzez Przemo » 06 sty 2008 17:02

Moja nowa saracenia, doświetlana muchołówka(mam, 2 szt. identyczne)oraz wciąż rosnąca młoda rosiczka(mam 2 szt. takie)

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Moje owadożery
Przemo

Postprzez Przemo » 10 lut 2008 23:09

Zamiast małego akwaryjka jest teraz takie 160 litrów z obudową z dwoma świetlówkami T8 mocy 18W każda i barwie 6500K myślicie że wystarczy? Na razie jeszcze rośliny powstawiane w doniczkach ale opracowuję koncepcję zrobienia terra z roślinami posadzonymi w podłożu.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Moje owadożery
Przemo

Postprzez Qba » 11 lut 2008 09:36

Hm, masz niedoświetlone boki i wg mógłbys trochę bardziej sensownie poustawiać je tam ;) np. saracenie bym dał bardziej z tyłu, żeby nie zasłaniała widoku, nie lepiej Ci jest je wystawić z podstawek i podlewać bezpośrednio w terra ? hm pozatym nie wiem, czy nie będzie tam za wilgotno dla niektórych roślin ....
Qba

Następna strona

Powrót do Terraria i sprzęt