O terrarium spraw kilka.

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

O terrarium spraw kilka.

Postprzez ArturP » 18 wrz 2009 21:11

Otóż witam wszystkich, zarejstrowany tu już troszkę jestem, ale nie pisałem, może część z was zna mnie z roślin-owadożernych..

Ale nie o tym teraz. Mam kilka pytań:

Robię terra 100x60x50 - 85gr za litr - 250zł 1. Opłaca się?

2. Czy 2x39W będzie OK? Dla takich roślin jak ampullaria, schizandra, prolifera, falconeri? Dałbym więcej, ale nie stać mnie na dwa stateczniki.

3. Przyszły mi na myśl dwa zestawy:

http://www.zoolight.pl/product-pol-387- ... e-865.html
http://www.zoolight.pl/product-pol-404- ... ROLUX.html

Lepsze pomysły?

Z góry dzięki.
ArturP

Re: O terrarium spraw kilka.

Postprzez tomislav1ster » 19 wrz 2009 08:12

Co do ceny to jest standardowa.
Co do ilości wat według mnie może być.
A co do zestawu : http://www.zoolight.pl/product-pol-404-Zestaw-2x39W-swietlowki-AQUASTAR-GROLUX.html
Teraz patrzałem i nie wiem ale nie ma albo ja nie potrafię znaleźć statecznika 3/4 x 39W.
Nepenthes - Dzbanecznik - Z greckiego ne - nie, penthos - troska, smutek; a więc beztroski - aluzja do ustępu Dyssei, w którym Helena miesza "czar taki do wina, że gniewów, smutków i zgryzot przeszłych zapomina każdy, kto posmakuje z zaprawionego kruża "
tomislav1ster

Postprzez ArturP » 19 wrz 2009 09:20

Można wiedzieć czemu ten zestaw? Philipsy będą miały dużo więcej lumenów. :)
ArturP

Postprzez jan » 19 wrz 2009 10:53

Dla ampularii schizandry i prolifery się nada oświetlenie o tym watażu, zwłaszcza jeśli ampullaria będzie wieksza i rosiczki posadzisz pod ampularią żeby były pod jej liśćmi.

o falconeri zapomnij z takim zestawem, ta rosiczka wymaga mega dużo światła i wyższych temperatur niż wymienione wcześniej rośliny o ile dobrze się orientuje, a przynajmniej do prawidłowego wzrostu.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez ArturP » 19 wrz 2009 11:21

Rośliny jakie będą w terrarium:
N.: Ampullaria Rafflesiana Ventrata
D.: Capensis 'typical, alba all red' Aliciae Echinoblastus Madagascariensis Peltata Regia Spatulata Tokaiensis Dielsiana Falconeri Prolifera Schizandra

I małe muchołówki, których nie będę zimował: m. in. Sawtooth, Cup Trap (może przezimuje), Fused Tooth (może przezimuje)

Chciałem sprecyzować, żeby lepiej dobrać oświetlenie..
Jeśli zabraknie miejsca, to oczywiście wylecą capensisy, aliciae i te inne pospolitsze.
ArturP

Postprzez evulFarmer » 19 wrz 2009 11:28

skoro trzymac tam bedziesz dzbanki musisz brac pod uwage duza wilgotnosc.. a mucholowki i wiekszosc rosiczek za nia nie przepradaja.. moim zdaniem troche sie wykluczaja te rosliny :)
Obrazek
The way how the world should look like for me =)
evulFarmer

Postprzez ArturP » 19 wrz 2009 11:46

Muchołówki sa tylko na zimę. Są za małe żeby je przezimować, a myślę, ze mimo wilgotności, to będzie im tam lepiej niż na parapecie, ze względu na oświetlenie.
ArturP

Postprzez Jaras » 19 wrz 2009 11:58

Afrykańskie rosiczki lepiej na parapet. Do terra możesz dać również D. adelae i hamiltonii. Ta ostatnia lepiej rośnie u mnie w terra niż na parapecie. Peltata z tego co mi wiadomo, lubi niższe temperatury do 20 °C. Więc z nią też bym nie ryzykował.
Jaras

Powrót do Terraria i sprzęt