Jakiś czas temu rozpocząłem projekt sześciokątnego terrarium dla rosiczek z Queensland. Poniższe zdjęcie jest sprzed miesiąca, bez roślin jeszcze:) nowe wstawię jutro, po przeróbce która mnie czeka.
W środku na chwilę obecną rosną D. prolifera i D.adelae, z pływaczy zaś U.dichotoma, U.uliginosa, U.uniflora, U.australis i U.calycifida. Dojdzie jeszcze D.schizandra, ale dopiero na wiosnę. Oświetlenie T5 2x8W, Phillips aquarelle 10.000K oraz Phillips master TL5 840 4000K. Pokrywę i podstawę wykonałem sam, w pokrywie znajduje się wentylator 8cm i kratka wentylacyjna. Na górę dojdzie jeszcze jedna część, która zakryje statecznik, startery i przewody. Nie przemyślałem jednak od początku paru rzeczy, a terrarium zaczęło cieknąć więc muszę je uszczelnić i przy okazji przerobię trochę wnętrze. Fogger na razie działa w butelce po coca-coli, po przeróbce będzie w tej warstwie wody. Wentylator okazuje się chyba zbyt mocny, zastanowię się czy nie wstawić mniejszego. Kupiłem też płytę z pleksi, wytnę jedną ze ścianek szklanych i zastąpię ją pleksiglasem, żeby móc zrobić w niej drzwiczki. I ogromne podziękowania dla Agnieszki:)