Tłustosz dla początujących

Forum owadożerów o pięknych kwiatach

Re: Tłustosz dla początujących

Postprzez krzysztof_m » 20 wrz 2008 18:31

cześć . znowu wracam do kwestii podloża . przeczytałem różne materiały na temat tłustosza pospolitego i postanowiłem przygotować dwa podłoża :
1. torf + piasek - czyli podłoże kwaśne
2. torf + żwir wapienny - podloże o wyższym ph ( zmierzę jak zrobię )
jeśli ktoś robił takie próby to proszę o info .

jak tylko cokolwiek wyjdzie z tych prób -> dam znać
k.m.
krzysztof_m

Postprzez Elazet » 30 wrz 2008 22:00

Kupiłam torf ,dodałam piasku rzecznego i perlitu ,przesadziłam tłustosza,bo miał za małą doniczkę.Dodam,że miał odrost,który oderwałam od rośliny macierzystej na wiosnę i posadziłam do małej doniczki.Ta doniczka była chyba za mała.Nie pamiętam,dlaczego go przesadziłam jeszcze raz w jesieni,ale korzonek był mały i bałam się,że za duża ilość wody w większej doniczce sprawi,że korzeń zgnije.Nie trzymam tłustoszy non stop w wodzie.
W każdym bądź razie ten młody jest obecnie większy od swojej "mamusi" i jego kolor jest intensywniejszy,a "mamusia" pięknie kwitnie już chyba z miesiąc.
Pozdrawiam
Elazet

Postprzez krzysztof_m » 18 gru 2008 22:40

cześć
po okresie stratyfikacji wystawiłem doniczki na parapet z doświetlaniem dwoma świetlówkami . Niestety brak większego sukcesu : wystartował jeden tłustosz i dziewięć rosiczek . Z zadowoleniemtylko stwierdzam ,że rosną dosyć szybko i do chwili obecnej nie mam jakichś większych problemów z pleśnią .

pozdrawiam
k.m.
krzysztof_m

Postprzez krzysztof_m » 21 gru 2008 22:44

ale pojawiły się glony ( w małej ilości )
krzysztof_m

Postprzez krzysztof_m » 28 gru 2008 01:09

cześć
pytanie : czy to normalne ,że przyrosty tłustosza pospolitego są prawie dwa razy mniejsze niż rosiczek ( rotundifolia i intermedia ) ? wyrosły z nasion w tym samym czasie .
krzysztof_m

Postprzez Madeleine » 20 maja 2009 16:00

Dostałam w prezencie tłustosza takiego z OBI. Ma jednego kwiatka. Teraz tak- czy należy go lać tak jak reszte owadożerów, tzn "ciągle mokro"? Czy wystawa południowa jest dla niego dobra? O czym należy wiedzieć tak "początkująco"? To mój pierwszy tłustosz, pewnie żadna rewelacja gatunkowa, ale na początek dobre i to, więc nie chciałabym go zmarnować...
Madeleine

Postprzez owadożerka » 20 maja 2009 16:19

Nie, warto by podłoże delikatnie przeschło między kolejnymi podlewaniami. Wystawa południowa będzie najlepsza. Przejrzyj sobie portal, tam jest dużo artykułów na temat hodowli tłustoszy :)
owadożerka

Poprzednia strona

Powrót do Tłustosz