Tłustosz w szklanej kuli #2

Forum owadożerów o pięknych kwiatach

Tłustosz w szklanej kuli #2

Postprzez siemik » 10 sie 2011 23:31

Witam
Mam pytanie odbiegające od pytania w temacie "Tłustosz w szklanej kuli/słoju" więc pozwoliłem sobie założyć 2 temat. Mam nadzieję że to nie będzie nikomu przeszkadzać.

Chciałem zakupić terrarium w którym mógł bym hodować moje rośliny ale stwierdziłem to że za duże koszty i nie to samo :)
Tak ja ta pani robi to na tym filmie http://www.youtube.com/watch?v=yptXXWuh ... re=related ja chciał bym zrobić z Pinguicula gigantea. Podoba mi się to bardzo ze względu na wygląd.
Problem w tym że nie mogę tego nigdzie na internecie znaleźć. Wpisuje "kula", "akwarium kula", "akwarium", "terrarium", "terrarium rośliny"...
Może źle szukam ale wydaje mi się że taki bajer posiada specjalną nazwę, wie ktoś jak to się nazywa ?
Czy poprawiło by to warunki rozwoju rośliny? A jak z podlewaniem tłustoszy nie zaszkodziło by mu podlewanie od góry?
siemik

Re: Tłustosz w szklanej kuli #2

Postprzez jarher » 10 sie 2011 23:37

Dużo tego jest na allegro, nie do końca takie same, ale są i w różnych pojemnościach np. pierwsza lepsza z brzegu aukcja: http://allegro.pl/akwarium-kula-szklana-8-5-l-warszawa-i1753837205.html
jarher

Postprzez siemik » 10 sie 2011 23:42

No właśnie nie zrozumieliśmy się chyba. Chodzi mi żeby kula miała podstawę na której będzie stała z boku ta ma z dołu , już tak fajnie to nie wygląda nie wspominając o trudnościach z pielęgnacją rośliny. Właśnie o taką kule jak na filmiku.
siemik

Postprzez szamanka » 10 sie 2011 23:42

Raczej dla tłustosza nie poprawi to warunków, ale nie zaszkodzi.

Gigantea to słaby pomysł, 1 dorosły osobnik by ci się w takiej kuli nie zmieścił, on sie tak nazywa nie bez powodu.
http://i845.photobucket.com/albums/ab15 ... antea1.jpg

Jeśli idzie o pozyskanie szklanej kuli to zakładasz buty, idziesz do najbliższego sklepu zoologicznego w którym są rybki i prosisz o szklaną kulę. Jeśli zależy ci na takiej z otworem po skosie koniecznie to zajrzyj na dział Obi ogród, mieli tam kiedyś trochę takich szklanych dupereli jak kielichy i takie walcowate jak na początku filmiku.

generalnie sklepy z dekoracjami szklanymi, aczkolwiek na tanioche bym sie w takim wypadku nie nastawiała.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez siemik » 11 sie 2011 00:05

A jakie rozmiary może osiągnąć ten gatunek, czytałem że nawet jak sałata ale trochę mi się nie chce wierzyć więc potrzebuje waszego potwierdzenia :)
siemik

Postprzez szamanka » 11 sie 2011 00:15

Najdłuższe dane dotyczące długości liścia jakie znalazłam to 165mm, czyli jakieś 16 cm x 2 = ponad 30 cm średnicy

W świetle tego zdjęcia są to całkiem prawdopodobne dane.
http://drosera.com/Pinguicula/species/g ... A1_web.jpg
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Elazet » 23 sie 2011 20:37

Może to będzie fajnie wyglądać,ale jeżeli ta kula ma być zamknięta,i będzie mu brakować składników odżywczych?
Ludzie robią kompozycje w słojach,kulach,butlach na wino itp.
Wydaje mi się,że te rośliny powinny rosnąć w miejscach,gdzie mogą "polować".Wtedy dobrze i szybko rosną,no i są zdrowe.
Elazet

Powrót do Tłustosz