Tłustosz w wodzie :-)

Forum owadożerów o pięknych kwiatach

Tłustosz w wodzie :-)

Postprzez herbalski » 02 cze 2009 20:02

Wczoraj zrobiłem za torfowisku m.in. takie fotki. Pomyślałem, że fajnie będzie je pokazać, bo jak chyba większość hodowców tłustoszy uważam, że nadmierna wilgotność podłoża większosci gatunków szkodzi. Jak widać P. vulgaris zupełnie to nie dotyczy :)
Załączniki
pv2.jpg
(319.88 KiB) Pobrane 351 razy
pv1.jpg
(265.35 KiB) Pobrane 345 razy
herbalski

Re: Tłustosz w wodzie :-)

Postprzez jan » 02 cze 2009 22:41

jeśli chodzi o takie gatunki jak vulgaris czy alpina to zgodze się że znajdowane sa w mokrych środowiskach. przykładowo w internecie mozna znaleź wiele fotek alpiny rosnącej w bardzo mokrym wręcz wodnym środowisku ;)

to co napisałeś tyczy się raczej tych z ameryki środkowej (zwanych meksykańskimi)
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez herbalski » 02 cze 2009 23:54

Tak, oczywiście, że chodziło mi głównie o meksykańskie - są w końcu zdecydowanie najpopularniejsze w naszych domowych hodowlach - to miał być taki żarcik :) . A swoją drogą to ciekawe do jakich warunków różne gatunki tłustoszy się przystosowały. Np. P. primuliflora, ionantha czy szczególnie P. planifolia zdarza się, że są dosłownie całe zalewane wodą. Z kolei P. crystallina ssp. hirtiflora np. z Salerno we Włoszech rośnie na nadmorskich skałach i nierzadko jest opryskiwany morską, słoną wodą. A ja się z nim cackam z destylką :)
Jak komuś przychodzą do głowy inne "wodne" gatnki tłustoszy to niech tu napisze.
herbalski

Postprzez fly guy » 03 cze 2009 14:19

Nie wiem czy wodne, ale bardzo mokre:
Pinguicula chuquisacensis
http://www.cpukforum.com/forum/index.ph ... opic=30251
fly guy

Powrót do Tłustosz