Torf - firmy, opinie

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Re: Torf - firmy, opinie

Postprzez Kazaq » 05 mar 2010 11:27

Nie chce zakładać nowego tematu więc się podłącze. Moje pytanie jest odnośnie torfu który przechowywałem w garażu ale widziałem że pomimo tego że był w garażu i tak mi zamarzł... Pytanie brzmi czy taki torf się nadal nadaje? Czy jednak lepiej nowy kupić? ;]
Kazaq

Postprzez szamanka » 05 mar 2010 13:10

Mój lezał na dworze całą zeszłą zime i nie zauważyłam jakichs negatywnych efektów tego. W tym roku tak samo i też mam zamiar go używać.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Matrix » 05 mar 2010 13:46

Możesz spokojnie w nim sadzić.
Robię tak od trzech lat i nie widzę negatywnych skutków.
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Postprzez adish008 » 06 mar 2010 00:12

Ja uzywam torfu kwasnego firmy PROFIT. czy ktos jeszcze tego torfu uzywa?
adish008

Postprzez cefars » 13 mar 2010 22:05

ja używam torfu firmy VITAHUM, ph 3,5-4,5. Może być?
cefars

Postprzez moof » 14 mar 2010 11:59

VITAHUM używałem i był to najgorszy torf z jakim miałem do czynienia, ale może tylko trafiłem na taką partię. Pleśniał na potęgę, dużo wykwitów soli i zawsze pojawiały się ziemiórki, które mogą być groźne dla siewek

Teraz zmieniłem na torf biovita, jest OK z tym że nie ma tendencje do psucia się gdy doniczka jest zanurzona głębiej w wodzie, gdy zastosujemy czysty torf jako podłoże.
moof
Redaktor

Postprzez cefars » 14 mar 2010 13:14

ups, w takim razie będę musiał przesadzić wszystkie swoje rośliny
cefars

Postprzez moof » 14 mar 2010 20:21

Nie, po prostu obserwuj czy nie pojawiają się wykwity soli itp:)
moof
Redaktor

Postprzez Delete » 23 mar 2010 20:22

Wypróbowałem ten torf ze zdjęcia z 1. strony, które zamieściłem - nie polecam. Szybko zapleśniał, podlałem topsinem i nic nie działa. I nadal muszę poszukiwać torfu...
Pozdrawiam
Delete

Postprzez Jaras » 24 kwi 2010 20:56

Jako że niedawno pisałem o zakupie torfu Hartmann i od jakiegoś czasu już go używam, mogę wyrazić swoją opinie ;) A więc torfu nie polecam. Zachodzi glonami i bardzo łatwo pleśnieje mimo że jest zapewniony obieg powietrza. Wysiane niedawno D. admirabilis ledwo co wykiełkowały. Nie chcę nawet wiedzieć co było by w terrarium, gdybym użył go do mieszanki.
Najlepszy jak dotąd torf miałem od Davida. Część roślin była posadzona w zeszłym roku i do dziś nie miałem żadnych niespodzianek.
Mam też pytanie do osób, które używają torfu Aura firmy Hollas, czy macie takie same problemy? Pytam, bo niby opinie są ok, a nie chcę się sparzyć na kupnie kolejnego wora 80l.
Jaras

Postprzez moof » 24 kwi 2010 23:19

Kiedyś dostałem rośliny posadzone w tym torfie (Hollas), był OK i nie pleśniał, ale doniczki nie były w terrarium. Teraz próbuję jakiś polski torf, dam znać za jakiś czas jak się sprawuje
moof
Redaktor

Postprzez tomislav1ster » 25 kwi 2010 08:40

Ja dowiedziałem się o torfie Hollas od Pawła - a on chyba musi używać dobrej jakości torfu bo nie wierze, że co chwile przesadza tyle muchołówek. I od tamtego momentu używam tylko torfu firmy Hollas. Jak dla mnie jest świetny. W sumie od pewnego czasu wszystkie podłoża nie tylko do owadożerów ale do storczyków itd. kupuje tylko Hollas.
Nepenthes - Dzbanecznik - Z greckiego ne - nie, penthos - troska, smutek; a więc beztroski - aluzja do ustępu Dyssei, w którym Helena miesza "czar taki do wina, że gniewów, smutków i zgryzot przeszłych zapomina każdy, kto posmakuje z zaprawionego kruża "
tomislav1ster

Postprzez Matrix » 25 kwi 2010 10:28

Również polecam ten torf. Mam w nim posadzone wszystkie rośliny i nie pleśnieje, a o glonach nie ma mowy.
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Postprzez Twargor » 25 kwi 2010 11:50

Ze wszystkich firm jakie mialem najlepszy jest wlasnie Hollas, jest to pierwszy torf ktory nie zachodzi u mnie glonami
Twargor

Postprzez Jaras » 25 kwi 2010 12:29

Oki, dzięki za odpowiedzi. Zatem trzeba będzie odwiedzić Castoramę ;)
A resztę badziewnego Hartmanna odkwasi się i wykorzysta do innych celów.
Jaras

Poprzednia strona

Powrót do Ogólnie