Torf - firmy, opinie zebrane

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Re: Torf - firmy, opinie zebrane

Postprzez neo_s » 02 paź 2010 12:54

U mnie Hollas ma tendencje do pokrywania się glonami. Większych problemów z pleśnią nie mam tj. pleśń pojawia się od czasu do czasu jak na każdym innym. Najważniejsze, że nie twardnieje na wierzchu - nie robi się tzw. skorupa.
neo_s

Postprzez Szponix » 02 paź 2010 13:25

Wiesz... Zarodniki glonow nie musza byc koniecznie w podlozu. Najczesciej dostaja sie do doniczki, gdy ktos podlewa rosline deszczowka...
Obrazek
Szponix

Postprzez neo_s » 03 paź 2010 01:06

pudło
neo_s

Postprzez Vening-Golden » 06 paź 2010 13:22

Co do firmy sprzedającej torf na allegro jest to bardzo dobry torf ponieważ przeważa w nim wysuszony mech sphagnum, jest to torf dość drobny dlatego polecam wymieszanie go z normalnym torfem wysokiej jakości np. firmy Hollas który aktualnie mam w sprzedaży wprost od producenta, torf z od firmy wild-nature dostałem jako gratisy przy zakupach w tej firmie i jest też wart polecenia ale jako dodatek do torfu ponieważ jest zbyt drobny i się szybko zbija, nie zauważyłem pleśnienia, wykwitów glonów i gdyby nie to ze mam zapasy jego to sam bym go zakupił od nich jako właśnie domieszka do normalnego torfu, tak więc POLECAM!!!
Cały czas na sprzedaż mam świeży torf od firmy Hollas, bardzo dobrej jakości, najbardziej ceniony ze wszystkich torfów oczywiście jest to torf kwaśny powstały z wysokiego mchu Sphagnum o PH 3,5 bez zanieczyszczeń, dodatków, chemii, nawozów, idealnie nadający się do podłoża pod owadożerne rośliny ceniony na tym jak i innych forach przez większość hodowców roślin, mam dostęp do większych ilości torfu wprost od producenta, pisać na priv, słać maile naprawdę polecam!!!
Vening-Golden

Postprzez Aguniaosw » 27 paź 2010 16:48

Czy torf Wokas jest dobry?
Aguniaosw

Postprzez Ziomex2073 » 22 lut 2011 12:32

Witam... Mam podobne pytanie otóż mam dzbanecznika i muchołówkę w samym torfie i nie wiem czy ten sam torf jest odpowiedni czy nie lepiej przesadzić do torfu i piasku (2:1) lub ewentualnie jeszcze perlitu (2:1:1) Lub w innych proporcjach? Czy dzbanecznik i muchołówka powinny mieć takie samo podłoże czy dzbanecznik inne proporcje a muchołówka inne? Torf mam taki jak na zdjęciu:
Obrazek
Ziomex2073

Postprzez simon-templer » 22 maja 2011 10:34

Kupiłem torf firmy Torf. Masakrycznie mi zapleśniał. Nawet środki chemiczne nie pomogły ? !
Szukałem torfu firmy Hollas, niestety w mojej okolicy nie ma tego torfu. Producent nie zajmuje się sprzedażą detaliczną :)
Znalazłem hurtownię ogrodniczą CEDRUS, mają produkty z firmy Hollas, kupiłem u nich dwa worki 20l sterlux. Co prawda z przesyłką
nie było najtaniej ale i tak się opłaca w porównaniu z Allegro i nie trzeba ruszać się z domu polecam tym, którzy tak jak ja mają problem ze znalezieniem jakiegoś normalnego torfu.
polecam http://www.cedrus.zgora.pl
simon-templer

Postprzez beginner » 14 lip 2011 16:55

Jeśli chodzi o torf Wokas, to tworzyła się na nim skorupa, pokrywał się pleśnią. Zawierał jaja ziemiórek. Szybko pokrył się glonami. W porównaniu z Hollasem, był też bardzo zanieczyszczony różnego rodzaju patyczkami, kamieniami. Nie polecam.

Co do Hollasa, to jak na razie nie mam większych zarzutów. Co prawda pojawiła się pleśń, ale było to tylko kilka małych skupisk, z którymi rozprawił się szybko Target Bravo.
beginner

Postprzez pokerface » 01 wrz 2011 20:09

ja mam hollas w 80 l. i czekam na roślinę czyw wasz torf też był mokry po otwarciu ?? ?? ??
pokerface

Postprzez mati-pl » 01 wrz 2011 20:17

Hmm wydaję mi się że mój torf był tak trochę wilgotny ale minimalnie
Never say Never ! :)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez pokerface » 01 wrz 2011 20:20

ja jak wezmę go garstkę bardzo mocno ścisnę to woda kapie ale, w ogóle torf bardzo ładnie wygląda
pokerface

Postprzez dzony1991 » 02 wrz 2011 12:11

Mój Hollas jak kupiłem był zupełnie suchy a później pokrył się glonami i spleśniał :(
Natomiast torf Athena był troche mokry i od prawie miesiąca nic się z nim nie dzieje :)
Obrazek
dzony1991

Postprzez taurusvg2 » 07 wrz 2011 16:29

Athena od 1.5 miesiąca i też wilgotna. Dla mnie testem będzie okres zimowy kiedy brak słońca, mniejsze parowanie i.t.p będzie sprzyjać pleśnieniu lub gniciu. Na razie o.k.
taurusvg2

Postprzez Krzyst » 30 paź 2011 10:33

Ja kupiłem torf z hollasu STERLUX 20l ph3,5-4,5 jakieś półtora roku temu i wszystko było OK, żadnych problemów z pleśnią. W tym roku na jesień kupiłem go ponownie, ten sam torf w tym samym opakowaniu, raczej nie wygląda żeby był źle przechowywany , a wszystko pleśnieje. Dodatkowo jeśli poleje się go wodą to na powierzchni wody jest kożuch z mnóstwa białych drobinek, torf bardzo szybko pokrywa się pleśnią na całej powierzchni. Zbieranie pleśni wydaje się przynosić efekty ale jest dość uciążliwe. Jedyna torf który mi nie zapleśniał by w doniczce na dworze, potem trochę padało i zapewne spłukał ten syf z wierzchu.
Wg mnie torf ten nie trzyma stałej jakości. Nie mam specjalnych pomysłów jaki torf w przyszłości kupić bo na forach są dość rozbieżne opinie co do innych torfów.
Krzyst

Postprzez marrom » 08 sty 2012 16:06

Polecany od kilku lat torf kwaśny AURA-HOLLAS uległ znaczącemu pogorszeniu jakości.
Dokładnie chodzi o ten oto torf:
Obrazek

Okazuje się, że torf był jakościowo bardzo dobry do roku 2010. Partia z roku 2011 była tragiczna. Wraz z Krzyśkiem Ciesielskim (Cephalotus) porównaliśmy produkty z 2010 roku i 2011r. Okazuje się, że są one znacząco różne, a partia z roku 2011 kompletnie nie nadaje się do uprawy roślin owadożernych.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ogólnie