Torf - firmy, opinie zebrane

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Torf - firmy, opinie zebrane

Postprzez szamanka » 11 wrz 2010 18:32

POLECANE
Athena - bdb
Hollas - super, z wyjątkiem 2 osób którym pleśniał/ po 2011 roku podobno jakość uległa znacznemu pogorszeniu.
Karaski - ok, nie pleśnieje
biovita - ok, ale ma tendencje do psucia się pod wodą

NIEPOLECANE
Kronen - mocno zmielony, łatwo glonieje i tworzy skorupę
Atlas-Planta - bardzo plesnieje
VITAHUM - plesnieje, wykwity soli, ziemiórki
biovita - ok, ale ma tendencje do psucia się pod wodą
Hartmann - glonieje, plesnieje
torf firmy TORF z Nowego Chwalimia - plesnieje
KiK Krajewski - pokrywa się pleśnią, glonami i psuje się w wodzie
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Re: Torf - firmy, opinie zebrane

Postprzez moof » 11 wrz 2010 18:57

Torf KiK Krajewski - pokrywa się pleśnią, glonami i psuje się w wodzie. Nie polecam.
moof
Redaktor

Postprzez Aguniaosw » 28 wrz 2010 16:56

http://allegro.pl/rosliny-owadozerne-po ... 85232.html a ten? Podobno firma bardzo dobra, jeśli chodzi o owadożery.
Aguniaosw

Postprzez szamanka » 28 wrz 2010 17:07

Szczerze mówiąc ciężko powiedzieć co to, ale patrzac na tą firme jest to torf kupiony w 80l worze i podzielony na mniejsze objętości.

Firmę z allegro oczywiście, nawiasem mówiąc cena jest bardzo wygórowana. W markecie cena dobrego torfu za 1l to jakieś 12 groszy, a tu za pół chcą 1zł
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Aguniaosw » 28 wrz 2010 20:41

W jakich marketach go znajdę?
Aguniaosw

Postprzez szamanka » 28 wrz 2010 20:46

W marketach sprzedają 80l worki po ok. 10 zł, w Castoramie kupowałam kiedyś Hollas, w Obi Ogród torf Aura i oba wspominam dobrze. Jeśli chcesz jakies mniejsze objętości trzeba popytać po kwiaciarniach, 10 zł to nie majątek, ale czasem nie ma gdzie tego trzymać.
szamanka
Administratorka

Postprzez Aguniaosw » 28 wrz 2010 21:38

W Dobromirze poszukam, bo mam najbliżej;)
a jak nie to po kwiaciarniach;]
Aguniaosw

Postprzez szamanka » 28 wrz 2010 21:52

Ok aczkolwiek, nie radzę kupować torfu byle jakiego, w brzydkich workach bezfirmowych. Tego typu torfy co prawda są troche tańsze (6-7 zł za 80l), ale bardzo słabe jakosciowo, przynajmniej wszystkie z którymi ja się spotkałam.
szamanka
Administratorka

Postprzez Aguniaosw » 28 wrz 2010 21:58

Będę szukać któregoś z poleconych tutaj. Są najpewniejsze;)
Aguniaosw

Postprzez Szponix » 29 wrz 2010 11:20

szamanka napisał(a):Ok aczkolwiek, nie radzę kupować torfu byle jakiego, w brzydkich workach bezfirmowych. Tego typu torfy co prawda są troche tańsze (6-7 zł za 80l), ale bardzo słabe jakosciowo, przynajmniej wszystkie z którymi ja się spotkałam.

Hmmm... A co powiesz o torfie AB, sprzedawanym w Castoramie? Jest pakowany w czarne worki 80l za 10 zl, ale pisze ze producentem jest Hollas sp. z o.o. Sam go kupilem i wyglada niezle.
To ten sam torf, ktory rozprowadza Hollas pod markami Aura i Sterlux, czy cos innego?
Obrazek
Szponix

Postprzez szamanka » 29 wrz 2010 17:47

Nie wiem, nigdy go nie miałam.
szamanka
Administratorka

Postprzez Sylwester1995 » 29 wrz 2010 23:25

...
Ostatnio edytowano 06 mar 2011 15:21 przez Sylwester1995, łącznie edytowano 3 razy
Młody hodowca.
Sylwester1995

Postprzez szamanka » 30 wrz 2010 00:06

Jesteś pierwszą osobą która ma o tym torfie negatywna opinię, dotąd zbierał same pozytywne recenzje. Sama mam chyba od 2 lat i zero pleśni, z tym ze nie trzymam roślin w terra.

Coby nie było ze jestem gołosłowna przy tworzeniu zestawienia oparłam się głownie na tym wątku.
torf-firmy-opinie-t2933.html?hilit=torf
szamanka
Administratorka

Postprzez Szponix » 30 wrz 2010 00:13

Rowniez uwazam, ze Hollas jest OK. Co prawda uzywam go od ok miesiaca (i to nie uznane Aury lub Sterluxy, tylko 80l za 10 zl, o ktorym pisalem wczesniej) i jak na razie zero wykwitow soli, plesni, glonu, czy mchu. Ma swietna strukture - jest bardzo wluknisty, dzieki czemu nie tworzy sie w doniczce bloto i wchlania tylko tyle wody, zeby byc wilgotnym.
Obrazek
Szponix

Postprzez szamanka » 30 wrz 2010 00:18

Normalna cena, ja mam jakis w pomarańczowych workach Hollasa i też dawałam za niego 10 zł za worek około (9 z groszami duzymi)
szamanka
Administratorka

Następna strona

Powrót do Ogólnie