Torf + keramzyt dla dzbanecznika ?

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Torf + keramzyt dla dzbanecznika ?

Postprzez tonypl33 » 16 mar 2011 23:14

Jak to układać ? Najpierw karmazyt i na to torf , bo do mchu nie mam dostępu . Oczywiście chodzi o dzbanecznika , dostane sadzonke od koleżanki więc nie wiem jaki to rodzaj
tonypl33

Re: Torf + karmazyt dla dzbanecznika ?

Postprzez hddk » 16 mar 2011 23:23

Torf po prostu mieszasz z keramzytem, żeby spulchnić podłoże. Ewentualnie na dno możesz dać dodatkową warstwę keramzytu dla lepszego drenażu. No i dziury w dnie doniczki, żeby odprowadzić nadmiar wody. Możesz też dodać pociętą gąbkę (na utrzymanie wilgoci), perlit, styropianowe kulki albo gotową mieszankę dla storczyków. To wszystko ma na celu nie dopuszczać do zbicia podłoża.
Warto by jednak wiedzieć jaki to dzbanecznik, ale podejrzewam że N. × ventrata, a sadzonka będzie ukorzeniona, więc to co napisałem, nada się.
hddk

Re: Torf + karmazyt dla dzbanecznika ?

Postprzez tonypl33 » 16 mar 2011 23:31

sadzonka nie będzie ukorzeniona bo to będą odrosty możecie mi coś polecić ?
tonypl33

Re: Torf + keramzyt dla dzbanecznika ?

Postprzez szamanka » 17 mar 2011 01:09

Szczerze mowiąc cięzkie podłoże tego typu średnio nadaje się do ukorzeniania niezależnie w jakiej konfiguracji to ułożysz.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Re: Torf + keramzyt dla dzbanecznika ?

Postprzez hddk » 17 mar 2011 01:26

Ja wszystkie odrosty ukorzeniałem tylko w mchu torfowcu, ewentualnie zmieszanym z perlitem... Doskonale trzyma wilgoć, nie dopuszcza do przelania, a jednocześnie jest lekki i zapewnia dobre napowietrzenie. Nie musi być go dużo, byleby zawinąć końcówkę łodygi. W innych mieszankach zgadzam się, że to już loteria.
hddk

Powrót do Dzbanecznik