Torf

Forum poświęcone rosiczkom

Torf

Postprzez nerka99 » 20 cze 2011 13:34

Sprzedawca od którego kupiłem roślinki był na tyle sympatyczny, że po moim zapytaniu kiedy przesadzić rosiczkę zaproponował, że podeśle mi trochę torfu. Niestety zapomniał o nim przy wysyłaniu paczki ale zaskoczył mnie bardzo stwierdzając, że torf dośle oddzielnie (czym chyba sprawił, że stracił na interesie ze mną... mimo wszystko widać, że facet robi to chyba bardziej z miłości do roślinek niż z chęci zarobienia kasy). Torf właśnie doszedł (i to do tego na tyle dużo mi go wysłał, że będę go miał jeszcze na kolejne przesadzanie w nast. roku) i przesadziłem swoją muchołówkę która tego wymagała. Tu pojawia się moje pytanie: torf którym zostałem szczodrze obdarowany zawierał białe kruche grudki trochę się bałem, że może to być nawóz ale mimo wszystko rosiczkę do niego wsadziłem, kolega sugeruje, że może to być zwykłą kreda którą podobno czasem stosuje się do odkwaszania torfu. Co o tym myślicie? Mam się obawiać czy to faktycznie nic groźnego? Jak coś mogę pyknąć fotkę tego torfu.

Pytam dlatego tutaj bo rosiczki kupowałem przez konto brata (nie chce mi się zakładać własnego skoro możemy klepać pozytywy na wspólnym ;) ) a obecnie wyjechał więc nie bardzo mam jak wysłać maila do sprzedawcy :)
Obrazek Leksykon gier RPG
nerka99

Re: Torf

Postprzez mati-pl » 20 cze 2011 14:19

Nie nie martw sie to normalne bodajze
Ja duzo razy widzialem torf z bialymi grudkami ;)
Sa poprostu rozne mieszanki torfu = )
Never say Never ! :)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez szamanka » 20 cze 2011 14:29

Jak to kreda i torf odkwaszany to sie nie nadaje do owadożernych.

Kreda jest miekka, powinna dac się rozkruszyć w palcach, jesli to coś jest twardsze to może byc to jakis piasek lub żwirek i wtedy może być.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez nerka99 » 20 cze 2011 14:49

Rozkruszyć dosyć łatwo ale nie ma to właściwości kredy. "Rysować" się tym nie da a po rozkruszeniu zamiast hmm pyłu kredowego zamienia się to poprostu jakby w mniejsze grudki. Pozatym zdaje się nie nasiąkać wodą jak zrobiłaby to kreda.
nerka99

Postprzez marrom » 20 cze 2011 18:07

A to nie czasem perlit? Jeśli masz suchy torf to powinien być lekki.

http://www.storczyki.net/content/uprawa ... perlit.jpg
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez nerka99 » 20 cze 2011 18:29

Torf owszem suchy, po przesadzeniu kwiatek momentalnie wyżłopał wodę z podstawki :)
Perlit daje się kruszyć w palcach?

[edit] sprawa się wyjaśniła, jest to rzeczywiście perlit
nerka99

Powrót do Rosiczka