Co o tym sądzicie?

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Co o tym sądzicie?

Postprzez Tihcio » 15 sty 2011 02:38

Z góry przepraszam jeżeli takie pytanie było już zadawane wcześniej, ale odpowiedzi na nie w wyszukiwarce znaleść (>>znaleźć) nie mogłem; albowiem jest jedna żecz (>> rzecz) którą nie bardzo rozumiem.
Prawda że rośliny owadożerne żyją sobie w naturze... I że jest mnóstwo roślin które sobie rosną obok nich... które są podobnej wielkości... I które nie są wcale owadożerne! No właśnie! Jak mogą nie owadożerne rośliny sobie żyć obok owadożernzch i żeby im tak samo nic ne brakowało co tymi owadożernymi, skoro te sobie uzupełniają swoją dietę o białka zwierzęce? Przecież są tu i wielkie drzewa i malutkie roślinki, dużo mniejsze od nich. Czym się róźnią (>> różnią)? Czyżby aż tak skomplikowanym układem korzeniowym? Na które sposoby te inne rośliny dochodzą do składków chemicznych, tak bardzo potrzebnych do prawidłowego rozwoju ich organizmów? Co o tym sądzicie? :)
Drosera capensis 'Alba' to moje drugie imię.
Tylko ze jej juz nie mam, ale co tam. :P
Tihcio

Re: Co o tym sądzicie?

Postprzez szamanka » 15 sty 2011 12:45

Owadożerne nie mają tak dużej konkurencji. Polskie rosiczki konkurują głownie z mchem sphagnum który w 90% składa się z pustych przestrzeni na wodę, w dodatku jeśli rośnie w kępie to max 10cm w dół łodygi jest zywy.

Owadożerne radzą sobie dobrze właśnie dlatego że siedliska na których występują są mało przyjazne (ubogie, zabagnione) i mało co chce na nich rosnąć. W innych warunkach sromotnie przegrywają.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Tihcio » 17 sty 2011 19:39

Dobrze, ale co z dzbanecznikami? Dzbaneczniki zyja, przeciez w lasach tropikalnych w okolicy Borneo. Tam zazwyczaj jest duzo roznych roslin.
Tihcio

Postprzez Tough » 17 sty 2011 20:42

Tihcio napisał(a):Dobrze, ale co z dzbanecznikami?

To może pogadaj z dzbanecznikami.
To, że środowisko jest ubogie w minerały nie znaczy, że ich tam w ogóle nie ma, przecież są zwierzęta, rośliny które produkują odpady zasilające glebę. Tylko taki dzbanecznik, który ma kilkudziesięciu centymetrowe korzenie nie może konkurować z drzewem, którego korzenie sięgają w promieniu 20 m.
Musisz wiedzieć też to, że owadożery polują po to by zdobyć azot (w mniejszym stopniu pewnie też jakieś inne pierwiastki), ale są rośliny, które przy pomocy bakterii wiążą azot z powietrza, więc są w podobnej sytuacji co owadożerne, bo nie pozyskują go z gleby.
Tak czy siak, wydaje mi się że rośliny występujące razem z owadożerami też się w jakiś sposób zabezpieczyły na niedobory, ale żeby to potwierdzić trzeba by jakieś badania przeprowadzić czy coś.
Tough

Postprzez Tihcio » 19 sty 2011 01:28

No, wlasnie. Dziekuje. :)
Tihcio

Powrót do Ogólnie