Ucięcie pędów

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Ucięcie pędów

Postprzez neplew » 19 kwi 2011 18:16

Witam. W październiku kupiłem dzbanecznika (ventratę). Posiadał wtedy trzy pędy. Po pewnym czasie zaczęły się pojawiać małe odrosty i teraz jest już łącznie 9 pędów. Teraz na wiosnę te nowe zaczynają ładnie dzbankować, natomiast dwa starsze (największe) bardzo się rozrosły i chciałbym je całkowicie uciąć. I tutaj moje pytanie - czy mniejsze odrosty długo pozostają związane z większymi pędami i jeżeli utnę te duże to będzie to szok i małym może to zaszkodzić? No i jeszcze zastanawia mnie, czy pozostałości starszych pędów (głównie korzenie) nie zaczną gnić w doniczce i w ten sposób zaszkodzą roślinie (w końcu dzbanków się nie nawozi do gleby)? Będę wdzięczny za opinie :)
neplew

Re: Ucięcie pędów

Postprzez pepton » 19 kwi 2011 19:45

tnij spokojnie, a ucięte pędy możesz ukorzenić, tzn włożyć je np do torfowca czy jakiegoś innego podłoża, jeśli chodzi o mnie to bym niczego nie odcinał większa roślina na pewno lepiej się prezentuje, chyba że trzymasz tą roślinę w terra
aaa jeszcze jedno co do gnicia korzeni - zarówno młode i stare rośliny w tej chwili mają jeden system korzeniowy
pepton

Re: Ucięcie pędów

Postprzez neplew » 19 kwi 2011 22:03

Dzięki za odpowiedź. W sumie teraz jak się zastanawiam nad tym co napisałeś o korzeniach, to faktycznie wydaje się być sensowne, trochę tego nieprzemyślałem ;) Trzymam roślinkę na parapecie, ale w akademiku jest nieco mało miejsca. Krzaczor rozrósł się w sposób niekontrolowany i teraz nawet ciężko mi go podwiązać. Niedługo przeważy doniczkę i skończy na podłodze, a chyba jednak wolę go tam gdzie jest obecnie :) no a pomysł z ukorzenianiem jest wporzo, chyba się pobawię
neplew

Powrót do Dzbanecznik