Uschnięte dzbanki

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Uschnięte dzbanki

Postprzez jarher » 27 mar 2011 23:06

Mam pytanie odnośnie uschniętych dzbanków i artykułu dla początkujących: Dzbanecznik - "Co robić, gdy dzbanecznik stracił dzbanki?"
Tak się składa że moja ventrata przechodzi aklimatyzaję i zaczyna tracić dzbanki.
W artykule napisano: " Czarne dzbanki można uciąć pozostawiając zielony liść, który jest roślinie potrzeby do przeprowadzania fotosyntezy. Gdy ten także zczernieje, należy odciąć go za pomocą ostrego narzędzia. Stare liście i dzbanki można spokojnie wyrzucić, bo nie będą już do niczego potrzebne."
Można nie znaczy trzeba, co się stanie jeśli tego nie zrobimy? Jest większa szansa na stracenie całego liścia? W środowisku naturalnym nie ma krasnali z nożyczkami ;) . I jeśli już naprawdę przycinać to z całym wąsem przy samym liściu?
jarher

Re: Uschnięte dzbanki

Postprzez hddk » 28 mar 2011 00:04

Często dzbanek usycha do połowy i tak zostaje, a liście dalej nie schną. Innym razem dzbanek z wąsem uschną, a liść jeszcze się długo trzyma. A jak liść stary to i on uschnie :) Nie sądzę by obecność suchego dzbanka miała na to wpływ.
Ja czasami obcinam całkowicie uschnięte dzbanki z wąsami, wtedy tnę razem z wąsem, przy liściu, zostawiając tak ze 2 mm wąsa, by nie uszkadzać blaszki liściowej. A tych na pół uschniętych nie ucinam.
hddk

Postprzez kalafior_0 » 29 mar 2011 17:44

...hddk dobrze pisze, słuchaj się...
"I`m a liar and a thief"
kalafior_0

Postprzez jarher » 29 mar 2011 19:42

hddk - dzięki za sensowną odpowiedź, ; temat chyba do zamknięcia.
jarher

Powrót do Dzbanecznik