Usycha ???

Tutaj piszemy o wspaniałych owadożernych kapturnicach

Usycha ???

Postprzez pikus » 23 sie 2010 17:51

Witam !!! mam kapturnice kupując ja w szkółce miała ok 10 dzbanków ale wzrastające młode i niektóre starsze dzbanki zaczęły usychać na brzegach - robią się brązowe krawędzie pokryw od dzbanów. I nie kruszą się uschnięte fragmenty trzymają się dzbanków. O co chodzi ?? co mam zrobić ??
pikus

Re: Usycha ???

Postprzez kumakum » 23 sie 2010 18:09

Lepiej by było jakbyś dał zdjęcie. O jakiej szkolce ty mówisz?
Obrazek
kumakum

Postprzez pikus » 23 sie 2010 19:06

a obok miejsca z zamieszkania taką mam zaraz dam zdcie!!

-- 23 sie 2010 16:18 --

http://i.roslinyowadozerne.eu/albums/sa ... CF5487.jpg to jest zdcie pros przyjrzeć się się na młode pędy mają zbrązowiałe końcówki i suche części nie kruszą się!? Co to może być??? Jak mam temu zapobiec??

Edit by 1w0na:
Bardzo proszę, popracuj trochę nad pisaniem i nie zapominaj o polskich znakach!
pikus

Postprzez Vening-Golden » 24 sie 2010 01:56

Ona jako cała to nie usycha tylko podsycha, u mnie to występuje na bardzo starych kielichach u młodych jest to spowodowane najprawdopodobniej zbyt suchą wilgotnością otoczenia, spróbuj ją postawić wśród innych roślin, podlewać tak by podłoże nie było suche, podsuszone tylko wilgotne, najlepiej niech stoi cały czas w wodzie i jeżeli stoi na oknie południowym być może zbyt silne światło przypala i wysusza młode liście, czy ten podstawek na tak duża doniczkę nie jest za płytki?
U mnie wilgotność otoczenia to średnio 60% i poniżej 50% jeszcze nie spadło w tym roku zazwyczaj więcej jest jak 70% na parapecie i u mnie takie coś jak przysuszanie nie występuje poza naprawdę bardzo starymi liśćmi...
Cały czas na sprzedaż mam świeży torf od firmy Hollas, bardzo dobrej jakości, najbardziej ceniony ze wszystkich torfów oczywiście jest to torf kwaśny powstały z wysokiego mchu Sphagnum o PH 3,5 bez zanieczyszczeń, dodatków, chemii, nawozów, idealnie nadający się do podłoża pod owadożerne rośliny ceniony na tym jak i innych forach przez większość hodowców roślin, mam dostęp do większych ilości torfu wprost od producenta, pisać na priv, słać maile naprawdę polecam!!!
Vening-Golden

Postprzez pikus » 26 sie 2010 10:33

ok dzieki ale mam usuwac te przyschniete kielichy czy nie dodam ze te uschniete na krawedzuch sa znieksztalcone pogiete
pikus

Postprzez Vening-Golden » 26 sie 2010 13:29

Ja bym poczekał jak uschną do końca, ale jeżeli na nich pojawi się pleśń, grzybek, lub jakieś szkodniki to jak najszybciej usunąć takie liście... Przynajmniej ja bym tak zrobił niech się wypowiedzą i inni...
Cały czas na sprzedaż mam świeży torf od firmy Hollas, bardzo dobrej jakości, najbardziej ceniony ze wszystkich torfów oczywiście jest to torf kwaśny powstały z wysokiego mchu Sphagnum o PH 3,5 bez zanieczyszczeń, dodatków, chemii, nawozów, idealnie nadający się do podłoża pod owadożerne rośliny ceniony na tym jak i innych forach przez większość hodowców roślin, mam dostęp do większych ilości torfu wprost od producenta, pisać na priv, słać maile naprawdę polecam!!!
Vening-Golden

Postprzez masiol90 » 26 sie 2010 14:07

Możesz je uciąć teraz, możesz jak całkowicie zbrązowieją, nie ma żadnej różnicy. Z Twoją kapturniczką jest wszystko w porządku :)
masiol90

Postprzez Artur » 26 sie 2010 14:57

O ile mi wiadomo to kapturnica nie ma dzbanków tylko kaptury kolego... ehh
Artur

Postprzez Tough » 26 sie 2010 15:19

Artur nie zgrywaj mądrali, bo kaptur załsania dzbanek przed deszczem ;]
Tough

Postprzez pikus » 26 sie 2010 16:25

:) a teraz taka sprawa :) wrzucilem do niej muche o godz 20 wieczorem do dzbanka i mucha byla zywaryczala sie ale patzre rano i kapur jest nie zasloniony a mucha dalej sie tam majta czemu sie nie zamknoł ????
pikus

Postprzez Tough » 26 sie 2010 16:30

Kaptur się nie zamyka!! On ma funkcję zasłaniania otworu przed deszczem (wyjątek to S. purpurea która zbiera deszczówkę).
Tough

Postprzez pikus » 04 wrz 2010 10:45

A takie dwa pytanka:
1 jak ucinac te kaptury w miejscu gdzie jeszcze nie uschly lub splesnialy (tak aby jakas czesc zostala zielona np: 6 cm od ziemi) czy przy samej ziemi ???
2 Mam tą kapturnice juz 3 tygodnie i mlode pedy i nasady lisci wcale nie rosna ( ma dostatek much ) takie duze jak byly w szkolce sa i teraz co moze byc powodem ??
pikus

Postprzez Ursus » 04 wrz 2010 12:06

pisz po polsku. ja bym obciął przy samej ziemi bo nie wyglądają estetycznie takie sterczące resztki. ale niech się też inni wypowiedzą
... And Justice for all
Ursus

Postprzez masiol90 » 04 wrz 2010 13:36

co za typ, pikus po polsku, zawsze możesz przeczytać posta przed wysłaniem i sprawdzić, czy nie ma w nim błędów. ogarnij się!
masiol90

Postprzez pikus » 04 wrz 2010 17:45

dobra sorki będe pisał po polsku ale odpowiedzcie mi na te pytanka ok ?
pikus

Następna strona

Powrót do Kapturnica