przez Vening-Golden » 24 sie 2010 01:56
Ona jako cała to nie usycha tylko podsycha, u mnie to występuje na bardzo starych kielichach u młodych jest to spowodowane najprawdopodobniej zbyt suchą wilgotnością otoczenia, spróbuj ją postawić wśród innych roślin, podlewać tak by podłoże nie było suche, podsuszone tylko wilgotne, najlepiej niech stoi cały czas w wodzie i jeżeli stoi na oknie południowym być może zbyt silne światło przypala i wysusza młode liście, czy ten podstawek na tak duża doniczkę nie jest za płytki?
U mnie wilgotność otoczenia to średnio 60% i poniżej 50% jeszcze nie spadło w tym roku zazwyczaj więcej jest jak 70% na parapecie i u mnie takie coś jak przysuszanie nie występuje poza naprawdę bardzo starymi liśćmi...
Cały czas na sprzedaż mam świeży torf od firmy Hollas, bardzo dobrej jakości, najbardziej ceniony ze wszystkich torfów oczywiście jest to torf kwaśny powstały z wysokiego mchu Sphagnum o PH 3,5 bez zanieczyszczeń, dodatków, chemii, nawozów, idealnie nadający się do podłoża pod owadożerne rośliny ceniony na tym jak i innych forach przez większość hodowców roślin, mam dostęp do większych ilości torfu wprost od producenta, pisać na priv, słać maile naprawdę polecam!!!