Utricularia longifolia

Forum o roślinach wilgotnych/mokrych środowisk

Utricularia longifolia

Postprzez adamek_17 » 10 sie 2010 20:21

Mam ochotę zacząć hodowlę tego pływacza. Zaznaczam, że to będzie mój pierwszy taki gatunek / rodzaj rośliny owadożernej
Czytałem na forum o nim. Hodowałbym go w terrarium, z wilgotnością od 80 - 90 %, temp <25, stoi one bardzo blisko zachodniego okna. Terrarium posiada wentylację, mam możliwość sztucznego oświetlania świetlówkami liniowymi 2 X 39 W, zastanawiam się na wprowadzeniem jeszcze jednej słabszej świetlówki np. 18 W
Chyba idealne dla rośliny warunki ?
W czym tkwi jego nieco perfidna hodowla ?
Ostatnio edytowano 10 sie 2010 20:27 przez adamek_17, łącznie edytowano 1 raz
adamek_17

Re: Utricularia longifolia

Postprzez Tough » 10 sie 2010 20:23

No będzie się świetnie czuła, więc po co pytasz. :D
Tough

Postprzez adamek_17 » 10 sie 2010 20:27

No nie wiem :P zaniepokoiłem się w komentarzach hodowli :D
adamek_17

Postprzez evulFarmer » 10 sie 2010 23:21

longifolia rosnie jak chwast i bardzo rzadko kwitnie : p ma kilka starterow tego plywacza jesli Cie interesuje
Obrazek
The way how the world should look like for me =)
evulFarmer

Postprzez moof » 10 sie 2010 23:24

Są różne klony w obiegu, niektóre kwitnące częściej, inne rzadziej, obficiej, z pojedynczymi kwiatami, jedne rosną szybciej, drugie wolniej... wbrew pozorom dość zróżnicowany pływacz:) Są też rożne formy barwne kwiatów i wzory.
moof
Redaktor

Postprzez adamek_17 » 11 sie 2010 10:34

aha , interesowałby mnie ten, który częściej kwitnie hehe .
Czy znacie jakieś inne pływacze z większymi kwiatami (czesciej kwitnącymi, takie mnie najbardziej interesują :P)
adamek_17

Postprzez szamanka » 11 sie 2010 11:28

Łatwo kwitnie calcyfida z epifitów, aczkolwiek kwiaty ma chyba mniejsze. Poza tym jest wiele pływaczy ladowych które potrafią kwitnąć niemal non stop, ale kwiaty u lądowych nie przekraczają z reguły 1cm a czesto są dużo mniejsze.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez moof » 11 sie 2010 12:53

Większe kwiaty mają przede wszystkim epifity, i niektóre krzyżówki podobno kwitną często i przez długi okres, jeżeli mają zapewnione odpowiednie warunki. Są one jednak dość wymagające, z prostszych nephrophylla mi przychodzi na myśl, bardzo szybko się rozrasta (ale kwitnąć jeszcze u mnie nie kwitła).
moof
Redaktor

Postprzez adamek_17 » 11 sie 2010 13:07

Pływacza najchętniej kupiłbym u Carnisany, ponieważ mam zamiar jeszcze inne kupić gatunki. Najwyraźniej wchodzą w rachubę tylko epifityczne :) czyli tylko Utricularia reniformis lub longifolia.
Utricularia reniformis ten ma ciekawe listki :D prosiłbym o kilka informacji na temat tego rodzaju pływacza
1. Łatwy w hodowli ?
2. Często kwitnie ?
3. Szybko rośnie ?

Mam zamiar w terrarium go umieścić.
adamek_17

Postprzez moof » 11 sie 2010 13:11

1. Umiarkowanie, ale to typowy epifit już i potrzebuje niższych temperatur. W warunkach pokojowych raczej nie zakwitnie.
2. Znajomemu, który trzyma go o wiele dłużej ode mnie, w typowo górskich warunkach (już parę lat) jeszcze nie zakwitł, z tym że ona ma zwykłą formę reniformisa a to z carnisany to klon BCP small form.
3. Rośnie szybko, jeżeli ma warunki górskie. W zwykłych nie wiem.
moof
Redaktor

Postprzez adamek_17 » 11 sie 2010 13:14

ok dzięki :)
no cóż, chyba zdecyduję się o mniejszych kwiatkach
adamek_17

Postprzez moof » 11 sie 2010 13:18

Wspomniana U.calycifida ma bardzo ładne kwiaty i często kwitnie. U.nephrophylla mógłbyś też spróbować. Z lądowych ładne kwiaty ma U.uniflora, łatwa w uprawie i często kwitnie. Jest wiele innych pływaczy, które ładnie kwitną a nie są tak wymagające w uprawie.
moof
Redaktor

Postprzez adamek_17 » 13 mar 2011 12:08

Mojej U. Longifolii zaczynają wychodzić korzenie z dna doniczki. Mam ją przesadzić do większej ?
adamek_17

Postprzez kumakum » 13 mar 2011 12:35

adamek_17 napisał(a):Mojej U. Longifolii zaczynają wychodzić korzenie z dna doniczki. Mam ją przesadzić do większej ?

Na razie nie przesadzaj, ale później tak, bo mogą gnić.
Obrazek
kumakum

Postprzez szamanka » 13 mar 2011 13:10

Gnić pływaczowi? Longifolia może rosnąc pod wodą, pod warunkiem że rosnie pod tą woda cały czas, stac się może coś wtedy gdy roslinę przyzwyczajona do nadwodnych warunków niespodziewanie zalejesz na dłuższy czas.
Kwestia przyzwyczajenia osobnika.

Akurat pływacze uwielbiaja wyłaźić przez otwory u dołu doniczki i trzeba się z tym pogodzić, ale pilnowac by nie przedostały się do innych roślin, zwłaszcza innych pływaczy bo potem, jak się wymieszają trudno je rozdzielić.

Btw prawdopodobnie to nie są korzenie tylko stolony, z tego wyrastają potem liście i drobne korzonki.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Następna strona

Powrót do Pływacz