N. ventrata plamy na liściach

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Re: N. ventrata plamy na liściach

Postprzez kalafior_0 » 27 paź 2010 12:17

Wczoraj spryskałem rośliny Karate, mam nadzieje że pomoże. W instrukcji jest informacja że właściwe działanie Karate osiąga w temperaturze poniżej 20 stopni C, a w moich terrariach minimalna temp. to około 25-28 stopni C.

Kiedy powtórzyć spryskanie Karate?
"I`m a liar and a thief"
kalafior_0

Postprzez szamanka » 27 paź 2010 15:15

3-5 dni powinno być optymalnym odstępem
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez kalafior_0 » 27 paź 2010 19:50

a powiedz mi jeszcze, zakłądając że Karate pomoże, to czy liście się zregenerują, plamy znikną, czy zostanie już tak jak jest?

I jak jesteśmy w tym temacie, to profilaktycznie powinno się pryskać dzbaneczniki przeciw owadom i grzybom? i jak często?
"I`m a liar and a thief"
kalafior_0

Postprzez szamanka » 27 paź 2010 20:29

Rośliny nie regenerują.

Pryskanie profilaktycznie, zwłaszcza przeciw grzybom jesli prawdopodobieństwo zapleśnienia jest niewielkie, a na parapecie u niezimujących roślin jest małe może przynieść więcej szkody niż pożytku.

Przeciw owadom teoretycznie mozna, ale w praktyce te srodki nie są chyba całkowicie obojętne dla ludzi, więc dla twojego dobra jeśli mieszkasz w jednym pokoju z rośliną też lepiej nie.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez kalafior_0 » 28 paź 2010 19:16

dzień po zastosowaniu Karate, nie wiem czy coś pomogło, ale jedno jest pewne, stare dzbanki które już zaczynały usychać, uschły zdecydowanie szybciej, Karate jakby przyspieszyło ten proces, reszta dzbanków ma się dobrze
"I`m a liar and a thief"
kalafior_0

Poprzednia strona

Powrót do Dzbanecznik