Ventrata i ventricosa

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Ventrata i ventricosa

Postprzez manys » 12 paź 2011 22:51

Witam :)
Moim dzbanecznikom odechciało sie rosnąć. Stoją w terra, temp. 22-24*C, wilgotność 80-85% światło 4 razy po 15 watt. Warunki zdaje się idealne, ale im coś nie pasuje. Do tej pory rosły, teraz Ventracie zaczęło coś się dziać ze stożkiem wzrostu, od samego rozwinięcia poprzedniego liścia niał brązowy, ale żywy zalążek dzbanka, trochę podrósł, a teraz sie zatrzymał. Jest z lekka żółtawy i może z czarnawym nalotem, ale to idzie nie w to, ni we wto. Ani nie usycha dalej (tfu, tfu) ani nie rośnie, dzbanki reż chyba przestały rosnąć, mimo że ma bardzo ładnie rozwinięte zalążki. Boje się, że to początek usychania stożka, po podobnie to u rośliny matecznej wyglądało, jak ją właśnie ten odrost wykańczał i nadal wykańcza.
Z ventricosą jest tak samo, tylko że ma ładny stożek- po prostu nie rośnie :/ Z tych trzech, które tam mam rosnie tylko N. bellii- najbardziej wymagający i rosnie, jak zwykle (tfu, tfu) ;]

Może ktoś wie, jak im chęć rośnięcia przywrócić, bo mi się już pomysły skończyły :(

Zdjęcia wstawie jutro.
manys

Re: Ventrata i ventricosa

Postprzez allgreen » 13 paź 2011 00:07

Niektóre dzbaneczniki w tym wymienione przez Ciebie czy inne rośliny mają tak że im bardziej o nie zabiegamy tym więcej sprawiają nam problemów to tak jak rozpieszczone małe dzieci :D im więcej dajesz/dbasz tym większe mają wymagania. Nie wiem czy faktycznie aż tak potrzebna im ta wilgotność ale ja nie będę krytykował twoich metod bo każdy ma swoje ^_^ . Dla porównania moja ventrata rośnie ale też już powoli( ja w ogóle nie stosuje sztucznego oświetlenia ) Temperatura niższa mało naturalnego światła to i dzbany lekko robią sobie odpoczynek.
Ja bym na razie nic nie robił tylko obserwował.
P.s. Ile godzin mają oświetlenia?
Czy tylko sztuczne czy również dodatek tego
mizernego naturalnego oświetlenia ?
jak duże/ stare rośliny?
allgreen

Postprzez manys » 13 paź 2011 09:35

Doświetlam je 15h, światła naturalnego też troche dociera. Ten wygięty stożek to Ventrata, a ten długi i prosty to ventricosa, z nią niby sie nic nie dzieje, ale nie rośnie, chociaż po wstawieniu do terra pięknie zaczęła zalążki dzbanków rozwijać.
Może spowodowała to przejściowe oziębienie z 24*C do 22* chociaż w to wątpię.
Załączniki
P1080654.JPG
P1080649.JPG
P1080648.JPG
Poglądowe na Ventrate, ten żółknący liść z przodu to roślina mateczna
P1080647.JPG
manys

Postprzez jarher » 13 paź 2011 09:58

manys napisał(a):Doświetlam je 15h, światła naturalnego też troche dociera. Ten wygięty stożek to Ventrata, a ten długi i prosty to ventricosa, z nią niby sie nic nie dzieje, ale nie rośnie, chociaż po wstawieniu do terra pięknie zaczęła zalążki dzbanków rozwijać.
Może spowodowała to przejściowe oziębienie z 24*C do 22* chociaż w to wątpię.

Z kontekstu biorąc, domyślam się, że w terra rośliny są od niedawna?
jarher

Postprzez manys » 13 paź 2011 17:01

Około miesiąca, aklimatyzację przeszły dawno.

EDIT: Rosną już, powoli, ale rosną :D Czekam na przyspieszenie, ale przynajmniej zalążki dzbanków się rozwijają :)

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi :)
manys

Powrót do Dzbanecznik