N. ventricosa

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

N. ventricosa

Postprzez Ikar » 01 maja 2011 12:14

Witam wszystkich,
mam mały problem, otóż mój N. ventricosa stoi w południowym oknie i od rana do godziny ok 14.30 świeci na niego słońce można powiedzieć ze bezpośrednio, po tej godzinie słoneczko chowa się za budynek i już promienie nie padają bezpośrednio na dzbanecznika i w związku z tym zauważyłem ze mocno spada wilgotność w okresie od rana do schowania się słoneczka tak do 30-40%, później natomiast wilgotność wzrasta do 90%. Roślina znajduje się w sporym akwarium, częściowo przysłoniętym od góry, oraz na dnie znajduje się warstwa keramzytu.
Moje pytania:
- czy takie spadki wilgotności nie zaszkodzą roślinie?
- czy jeśli spowoduje, że słoneczko będzie rozproszone to czy w późniejszych godzinach nie będzie za mało promieni?

Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję:)
Ikar

Re: N. ventricosa

Postprzez manys » 03 maja 2011 14:31

Im jest cieplej, tym wilgotność spada, im chłodniej tym wzrasta- obserwuje to u siebie w pokoju. Rośline poobserwuj, nie wiem jak to na nią podziała, chociaż w terrarium takich spadków raczej być nie powinno, możesz je bardziej przykryć, tak do około 3/4 powierzchni.
manys

Postprzez owadozer » 05 maja 2011 07:43

u mnie w terra jest 18*C i ampullaria rośnie jak oszalała :)
mam rośliny na wymianę, w sprawie zainteresowania pisać na gg 25785204
owadozer

Postprzez kalafior_0 » 05 maja 2011 17:39

...ja na Twoim miejscu bym ją przyzwyczajał do "parapetu", z akwarium szybko wyrośnie... na przykładzie mojej rośliny, mogę stwierdzić że bezpośrednie słońce jej nie szkodzi...
"I`m a liar and a thief"
kalafior_0

Powrót do Dzbanecznik