In vitro

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

In vitro

Postprzez wojtek0018 » 13 sie 2008 15:06

Jak hodować rośliny w in vitro??
z gory dziekuje za pomoc :)))
Obrazek
wojtek0018

Re: In vitro

Postprzez BadgeR » 13 sie 2008 18:01

trzeba było zapytać wujka google
szukajcie a znajdziecie
Ze mną jak z dzieckiem za rączkę i na wódkę :P
BadgeR

Postprzez wojtek0018 » 14 sie 2008 18:05

marrom wielkie dzieki
tylko jeszcze jedo pytanko gdzie mozna kupić takie kwasy pozywki makro i mikro elementy itp.?
Obrazek
wojtek0018

Postprzez marrom » 14 sie 2008 22:47

Tylko za granicą albo u osób prywatnych (ale to rzadkość). Oferta na zestaw in vitro jest tutaj:
http://rosliny-owadozerne.pl/forum/inde ... entry74781
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez BadgeR » 15 sie 2008 11:49

szczerze mówiąc jeżeli chcesz hodować jeden baniak to lepiej sobie odpuść. Bo to jest opłacalne dopiero przy produkcji masowej. Ale w sumie widziałem kiedyś w akademiku jak typiara robiła coś takiego na zaliczenie
BadgeR

Postprzez szamanka » 15 sie 2008 12:47

Ale typiara w akademiku robiła to zapewne w celach naukowych, a pozywki miała z uczelni, na moim uniwerku w ogrodzie botanicznym z tego co wiem jest całe laboratorium do hodowli roślin in vitro.

Można się pobawic jak ktoś ma kasę i czas, ale wielkich korzyści z tego nie oczekujcie, wyhodować rośliny w ten sposób to jedno, a nauczyc je potem radzić sobie w normalnych warunkach to drugie, i moim zdaniem właśnie to drugie jest trudniejsze, zwłaszcza w domu i bez doświadczenia. I nie chodzi tylko o przestawienie roślin na normalne warunki, ale i o pleśń, która zaj******* rośnie na pożywkach
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez BadgeR » 15 sie 2008 14:07

pewnie w celach naukowych. Nie pytałem zresztą w akademikach bywam dość często i widzę naprawdę różne cuda. Szczególnie dobrze studentom wychodzą eksperymenty z destylacją i fermentacją. Ale te to chyba nie w celach naukowych :P
BadgeR

Postprzez jkwiatek » 16 sie 2008 11:30

Zgadzam sie z szamanką :)
Ale jak naraziew w in vitro wyszły mi D.madagascarensis maja po 2 mm. Ale pozniej przystosowanie do normalnych warunków bedzie ciezkie
Kogo ramiona silne, niech tak czyni, i gdy racja jego, niech mu ręka nie zadrży, przeto po dokonaniu zemsty chwalebnej położy się aby wypocząć w poczuciu obowiązku dobrze spełnionego
www.jkwiatek.pl
www.mucholowki.pl
jkwiatek

Postprzez xszymonx » 21 sie 2008 00:46

jeśli ktoś nie ma zamiaru otwierać sklepu to te pieniądze za które kupiłby zestaw do in vitro lepiej zainwestować w nowe roślinki i rozmnażać tradycyjnie :)
xszymonx

Postprzez Drosera24 » 18 gru 2008 18:57

Witam, jestem nowym forumowiczem i szukam odpowiedzi na pytanie: Czy odmiany i mieszańce muchołówek i rosiczek są licencjonowane tzn chronione prawnie licencją? Ewentualnie, które z nich można rozmnażać tylko i wyłącznie po uiszczeniu opłat. Domyślam się, że gatunki rosiczek, cephalotus, darlingtonia itd nie są chronione licencją, ponieważ są to gatunki występujące w naturze. Moje pytanie ma swoje źródło w zamiarach założenia hodowli roślin owadożernych. Obecnie kolekcjonuję już wszystkie najciekawsze gatunki i odmiany owadożernych, ale zastanawiam się jak to będzie wyglądało prawnie zanim oddam moje mateczniki do pracowni IN-Vitro. Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Niżej wymieniam kilka odmian, o które mi chodzi:
Dionaea muscipula "Low giant"
Dionaea muscipula "Giant"
Dionaea muscipula "Fused toot
Drosera capensis Baines Klopf
Dionaea muscipula "All red"
Dionaea muscipula "Sawtooth"
Dionaeea musc. 'Red Dragon'
Drosera dilatato - petiolaris (Mount Bomford)
Dionaea muscipula 'Bohemian Garnet'
D. nitidula "Lake Badgerup'
Dionaea 'Dentate Traps'

Pozdrawiam i przepraszam, jesli popełniłem jakieś błędy związane z nieodpowiednim użytkowaniem forum.
Drosera24

Postprzez bartosz » 21 gru 2008 18:34

Drosera24 napisał(a):Czy odmiany i mieszańce muchołówek i rosiczek są licencjonowane tzn chronione prawnie licencją? Ewentualnie, które z nich można rozmnażać tylko i wyłącznie po uiszczeniu opłat. Domyślam się, że gatunki rosiczek, cephalotus, darlingtonia itd nie są chronione licencją, ponieważ są to gatunki występujące w naturze.

Rośliny owadożerne z tego co mi wiadomo nie są "licencjonowane" i możesz je rozmnażać w jaki sposób tylko chcesz i kiedy chcesz.
bartosz

Powrót do Ogólnie