Wentylacja

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Wentylacja

Postprzez adamek_17 » 17 lut 2010 20:47

Mam problem z cyrkulacją powietrza. Jak można przerobić wiatraki od komputera aby podłaczyć je do gniazdka ( z tym mam problem elektronika nie jest moją mocną stronę :)). Czytałem że zazwyczaj dwa powinny być; czyli jeden po jednej i drugiej stronie ?
Proszę o odpowiedź,
adamek_17

Re: Wentylacja

Postprzez ArturP » 17 lut 2010 22:25

Jeden też da radę.

Tak w skrócie:

Bierzesz ładowarkę od telefonu. One mają mniej niż 12V (na tyle jest wiatraczek), ale wiatraczek będzie chodził, tyle że wolniej no i będzie przez to cichy - w zupełności wystarczy taka prędkosć.

Odcinasz końcówkę ładowarki, zrywasz izolację.

Odcinasz końcówkę kabelka wiatraczka, zrywasz izolację z czerwonego i czarnego kabelka - żółty zostawiasz..

Łączysz kabelki: Biały od ładowarki z czarnym od wiatraczka i czerowne ze sobą.

Podłączasz do prądu.

I działa. Jak ja dałem radę, to Ty też dasz, jak chcesz to jutro moge zrobić fotkę. Pozdro.
ArturP

Postprzez hddk » 17 lut 2010 23:08

ArturP napisał(a):Łączysz kabelki: Biały od ładowarki z czarnym od wiatraczka i czerowne ze sobą.

Ewentualnie biały z ładowarki z czerwonym od wiatraczka i czarne ze sobą.
hddk

Postprzez adamek_17 » 17 lut 2010 23:09

dzięki, jak możesz to zrób foto :), na razie jeszcze wiatraczka nie mam, ale juz chciałem się dowiedzieć jak go przerobić :)
adamek_17

Postprzez Gringo » 18 lut 2010 09:17

Jeśli masz duże terrarium to pomysł z ładowarką nie jest idealny - wiatraczek kręci się wolniej niż normalnie, przez co i ruch powietrza jest mniejszy. Dla większych terra polecam zakup zasilacza do komputera i podpięcie do niego wentylatora. Używany zasilacz można dostać naprawdę za grosze, no i możesz podłączyć do niego więcej wentylatorów, co pomaga, gdy masz np. 2 terraria obok siebie.
Are you sad? Are you depressed? Do you feel, that nobody loves you? If so, we can help:
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez Jaras » 18 lut 2010 15:05

Gringo napisał(a):Jeśli masz duże terrarium to pomysł z ładowarką nie jest idealny - wiatraczek kręci się wolniej niż normalnie, przez co i ruch powietrza jest mniejszy. Dla większych terra polecam zakup zasilacza do komputera i podpięcie do niego wentylatora. Używany zasilacz można dostać naprawdę za grosze, no i możesz podłączyć do niego więcej wentylatorów, co pomaga, gdy masz np. 2 terraria obok siebie.

lol..a na cholerę komu zasilacz od komputera? Nie dość że wielkie to, masa zbytecznych kabli to na dodatek trzeba zastosować specjalną przejściówkę na wtyczkę ATX..
Można o wiele prościej dać zasilacz uniwersalny, który kosztuje na pewno mniej, niż stara zasiłka od kompa: http://www.allegro.pl/item913082488_zas ... v_12v.html
Obrazek
Jaras

Postprzez Gringo » 19 lut 2010 13:15

Po pierwsze - jakie przejściówki? Nie rozumiem, o co Ci tu chodzi.
Po drugie - fakt, pudełko ma swoje wymiary, ale gdy masz tak jak ja 3 wentylatory i szafkę, za która dyskretnie umieścisz zbędne kable, to taki zasilacz wg. mnie to lepsze rozwiązanie, niż łączenie kilku mniejszych. Oczywiście, jeśli chcemy podłączyć tylko jeden wentylator, lepsze jest rozwiązanie zaproponowane przez Ciebie.
Are you sad? Are you depressed? Do you feel, that nobody loves you? If so, we can help:
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez hddk » 19 lut 2010 13:53

Jeśli typowy wentylator 80mm ma pobór prądu rzędu ~0,15A, to taki zasilacz uniwersalny powinien uciągnąć z 5 wentylatorów, a ładowarka od telefonu ze 2 ;] Tak więc do wyboru do koloru ;]
hddk

Postprzez Jaras » 19 lut 2010 15:14

Gringo napisał(a):Po pierwsze - jakie przejściówki? Nie rozumiem, o co Ci tu chodzi.

Jak masz zasilacz na złączu ATX, to bez zmostkowania odpowiednich wtyków przy złączu 20/24 pin nie uruchomisz go. Można również użyć serwisowej przejściówki w tym celu.
W zasilaczach AT chyba nie było takiej potrzeby. Działały raczej bez żadnych kombinacji. Jak nadal nie możesz tego zrozumieć, to załóż temat na PCLab lub innym forum o sprzęcie komputerowym.
Co do zwykłych zasiłek, to mój ciągnie bez problemu 3 wentylatory 80/80 a ma tylko 7,2V i 400 mA, więc nie ma sensu babrać się ze złomem komputerowym.
Obrazek
Jaras

Postprzez Gringo » 19 lut 2010 15:35

Jak masz zasilacz na złączu ATX, to bez zmostkowania odpowiednich wtyków przy złączu 20/24 pin nie uruchomisz go. Można również użyć serwisowej przejściówki w tym celu.

Mam zasilacz ATX, i ta twoja cała "skomplikowana" procedura mostkowania czy montowania przejściówek ograniczyła się do wetknięcia wygiętego spinacza w odpowiednie wtyki i zaizolowania go... <lol2> . No i zapomniałem dodać, ze zasilacz kupiłem też w celu podłączenia tam systemu chłodzenia opartego na ogniwach peltiera (tak, wiem co powiecie - że to beznadziejne wyjście, prądożerne, nieopłacalne itp. ale nie kontynuujmy tego tematu ;) . U mnie się sprawdza).
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez Jaras » 19 lut 2010 15:51

No to gratuluję zdolności manualnych :) I trzeba było od razu pisać, że kupiłeś to z myślą o ogniwach, bo użycie zasiłki z kompa dla samej wentylacji to wg. mnie przerost formy nad treścią.. Chyba że ktoś ma zamiar zrobić w terra huragan. Ale każdy robi jak uważa ;)
Obrazek
Jaras

Postprzez maklerw » 19 lut 2010 18:17

A po jakie licho wentylacja ... totalna bzdura i bezsens !!! Skąd to wiem ... 3 lata trzymania dzbanków w palaudarium bez żadnych wiatraczków !
... Więc kimże w końcu jesteś ?

-Jam jest częścią tej siły,
która wiecznie zła pragnąc,
wiecznie czyni dobro.
maklerw

Postprzez moof » 19 lut 2010 18:31

Każdy ma pewnie w terra inne warunki, mi bez wentylacji pleśń się pojawiała. Gringo, mógłbyś coś więcej o tych ogniwach powiedzieć? Jakie stosujesz i jakie spadki uzyskujesz, jaka wielkość terra
moof
Redaktor

Postprzez Gringo » 20 lut 2010 07:57

A po jakie licho wentylacja ... totalna bzdura i bezsens !!! Skąd to wiem ... 3 lata trzymania dzbanków w palaudarium bez żadnych wiatraczków !

U mnie bez wentylacji po dwóch tygodniach na większości doniczek robił się biały meszek. Za to w drugim terra nie mam i nic się do tej pory nie dzieje. Nie wiem, od czego to zależy.
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez Jaras » 23 lut 2010 10:47

maklerw napisał(a):A po jakie licho wentylacja ... totalna bzdura i bezsens !!! Skąd to wiem ... 3 lata trzymania dzbanków w palaudarium bez żadnych wiatraczków !

U siebie na szczęście nie miałem jeszcze problemów z pleśnią, ale wolę dmuchać na zimne, niż później biegać z Topsinem. Nie ma nic gorszego, niż zastałe powietrze.
Obrazek
Jaras

Następna strona

Powrót do Terraria i sprzęt