Więcej informacji o podłożu

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Więcej informacji o podłożu

Postprzez Rhino » 22 sie 2010 14:37

Hej,

Czytałem artykuł o przesadzaniu muchołówki, natomiast nigdzie nie ma opisanych szczegółowych informacji.

Jakie ph powinien mieć torf? Na allegro znalazłem:
-torf kwaśny ,włóknisty 3.2 ph
-torf sphagnum o ph 3,5 - 4,5
-torf o pH 7,4

Według opisu aukcji dwa pierwsze nadają się idealnie do roślin owadożernych, ale który jest lepszy? Czy może zamówić dwa i zmieszać je?

Chciałbym też wiedzieć czy podłoże trzeba ubić? Czy powinno być lekko położone, tak aby podłoże dobrze przepuszczało wodę. Obstawiam oczywiście to drugie. ;)

Powyższe pytania dotyczą podłoża do muchołówek i rosiczek. Czas najwyższy przesadzić podopiecznych. :)

Pozdrawiam.
Rhino

Re: Więcej informacji o podłożu

Postprzez kumakum » 22 sie 2010 14:44

Torf powinien być sphangnum o ph 3,5-4,5. Podłoże powinno być lekko uklepane, ale woda pomoże mu się ubić. Ja na twoim miejscu muchołówke przesadziłbym na wiosnę.
Obrazek
kumakum

Postprzez 1w0na » 22 sie 2010 15:33

Torf kwaśny o pH 3,5-4,5.
Obrazek
Psy do adopcji || Strony Adopcyjne Psów Rasowych || Bazarki
"Czasami trzeba jako dobro oceniać mniejsze zło." - Niccolo Machiavelli

- Moje aukcje na allegro
1w0na

Postprzez szamanka » 22 sie 2010 20:17

Kupowanie torfu na allegro jest bez sensu, takiej samej jakosci torf jest w marketach typu Obi czy Castorama w cenie 10 zł za 80l, z allegro wiecej zapłacisz za wysyłke niż ten torf jest wart.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Rhino » 22 sie 2010 21:07

szamanka napisał(a):Kupowanie torfu na allegro jest bez sensu, takiej samej jakosci torf jest w marketach typu Obi czy Castorama w cenie 10 zł za 80l, z allegro wiecej zapłacisz za wysyłke niż ten torf jest wart.
Zabrzmiało jakby torf z allegro był kiepskiej jakości, bo produkty z Obi czy Castoramy do najlepszych nie należą.

W takim razie gdzie kupić lepszej jakości torf?
Rhino

Postprzez kumakum » 22 sie 2010 21:08

szamanka napisał(a):Kupowanie torfu na allegro jest bez sensu, takiej samej jakosci torf jest w marketach typu Obi czy Castorama w cenie 10 zł za 80l, z allegro wiecej zapłacisz za wysyłke niż ten torf jest wart.

Właśnie 80l, a dla osoby mającej np. jednego owadożera, kupowanie takiej ilości jest bez sensu. Lepiej zajrzeć do jakiegoś centrum ogrodniczego.
Obrazek
kumakum

Postprzez szamanka » 22 sie 2010 21:50

Miałam torf z Obi, teraz mam z Castoramy i jakościowo są ok. Firmy to Athena i Hollas. Problemy z jakością sa raczej z tanim torfem bezfirmowym (6-7 zł za 80l) ze sklepów ogrodniczych.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Szponix » 22 sie 2010 22:26

Jak to jest z tym torfem? Musi to byc koniecznie torf o duzej zawartosci sphagnum, czy moze byc taki zwykly? Sam kupilem w ogrodniczym torf kwasny, bez dodatkow nawozow, zawierajacy prochnice (ale wg mnie to logiczne, bo sam torf to martwe szczatki roslinne), sluzacy do sporzadzania mieszanek glebowych. Po umieszczeniu go w doniczce zauwazylem, ze na powierzchni powstaja wykwity soli. Na bank nie jest to wina wody, bo podlewam przegotowana deszczowka i w doniczkach bez dodatku tego torfu nie ma takiego problemu.
Trafil mi sie jakis felerny torf, czy to normalne przy kupowaniu torfu w sklepach?
Obrazek
Szponix

Postprzez moof » 22 sie 2010 22:29

Zawierający prochnicę? Może dodali tam żyznej ziemi właśnie (próchnicy) i stąd wykwity. Jak widać coraz to nowsze mieszanki wymyślają. Ja kupuję torf kwaśny czysty
moof
Redaktor

Postprzez Szponix » 22 sie 2010 22:46

Wlasnie ciezko mi zinterpretowac o co chodzi. Ze szkoly pamietam, ze prochnica to martwe szczatki roslinne. Z drugiej strony torf to tez obumarle rosliny... Ale widzac te wykwity soli jestem w stanie przyznac Ci racje, ze moze dodali tam jakas zyzna glebe i napisali na worku 'zawiera prochnice'...
Obrazek
Szponix

Postprzez szamanka » 22 sie 2010 22:54

To byla jakas konkretna marka zeby poszukac w necie i poczytać?
szamanka
Administratorka

Postprzez Szponix » 22 sie 2010 23:01

Teraz po nocy nie chce mi sie chodzic do garazu. Jutro oblookam worek i dam znac co wypatrzylem :) Najwyzej bedzie przestroga dla potomnych.

EDIT: No i juz oblookalem worek. Torf, ktory kupilem to to cudo - http://www.vitahum.pl/index.php?engine=15 ...
Obrazek
Szponix

Powrót do Terraria i sprzęt