Woda utleniona do roślin

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Woda utleniona do roślin

Postprzez Alchemik » 28 sie 2009 15:56

Słyszałem że podobno woda utleniona pomaga roślinom, powoduje lepszy rozwój korzeni i zabezpiecza je przed gniciem. Słyszałem też że zabija glony. Jak to się ma do roślin owadożernych, może im zaszkodzić??
Alchemik

Re: Woda utleniona do roślin

Postprzez szamanka » 04 wrz 2009 14:00

Moim zdaniem bzdura, odradzam.

Zabija glony i owszem, ale w tym samym stopniu szkodzi samym roślinom.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Jaras » 04 wrz 2009 17:32

Pierwszy link z google: http://www.holenderskie.pl/forum/viewto ... 64c9f21ffb
i jeszcze tu: http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?p=79668
Z tego co tu piszą, to glony likwiduje. Co do działania na roślinach, to najlepiej samemu sprawdzić ;)
Jaras

Postprzez forgotten6 » 04 wrz 2009 17:44

To może, odrazu spirytus salicylowy, tez dobre odkaża, ;P
forgotten6

Postprzez mati87 » 04 wrz 2009 19:34

akurat pewna dawka etanolu spokojnie jest używana w hodowli Utricularia wodnych i Aldrovanda . Sprawia ze woda nie śmierdzi , jest to odpowiednie stężenie , bardzo niewielkie. Do wody też można dodawać skrobię. Potwierdzone u hodowcy z Czech.
mati87

Postprzez szamanka » 04 wrz 2009 22:17

Może napiszę tak.
Zawsze mnie uczono ze woda utleniona jest dla żywych organizmów szkodliwa, powstaje tylko w warunkach stresowych i organizm neutralizuje ją jak szybko tylko się da bo inaczej go uszkadza. Być może glony mają gorsze systemy neutralizacji H2O2 niż rośliny wyższe.

Natomiast alkohole czy skrobia to normalne związki normalnie syntetyzowane w komórkach do pewnych stęzeń,
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Matrix » 04 wrz 2009 22:43

Po to rośliny mają peroksysomy liściowe, żeby właśnie usuwać H2O2 który jest dla nich szkodliwy. Uważam, że używanie go to kompletna głupota.
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Powrót do Ogólnie