wyprażanie torfu

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

wyprażanie torfu

Postprzez satariel » 04 lis 2007 02:03

słyszałem ostatnio że jak posiada sie już jakiś czas torf z otwartego worka to przed jego użyciem powinno sie go wyprażać w piekarniku.
czy robił ktoś z was już coś takiego a jak tak to w jakiej temp i ile czasu trzeba pozostawić ziemie w tym piekarniku??? dzięki z góry za pomoc.
satariel

Re: wyprażanie torfu

Postprzez Poll » 04 lis 2007 02:48

A jaki to ma sens w ogóle ? Po co jest to stosowane ?
"Byliście mi wierni - choć grzmiały dokoła was działa - i Ja wam wierną zostałam"
Poll

Postprzez marrom » 04 lis 2007 13:06

Moim zdaniem zbędny i niebezpieczny zabieg. Suchy torf jest bardzo łatwopalny.

Co do teorii otwartego worka. Worki z torfem mają otwory wentylacyjne. Więc otwarcie worka nie powoduje utraty jakiejś szczególnej jałowości. Jeżeli torf stał w czystym i przewiewnym miejscu nic mu nie będzie.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez satariel » 04 lis 2007 14:46

no tak ale jak mam torf ktory byl w zamknietym pomieszczeniu???
satariel

Postprzez jan » 04 lis 2007 15:16

wyprażanie torfu to jedyna metoda jaka przychodzi mi do głowy która mogłaby wytłuc wszystkie ustrojstwa,

fakt faktem torf jest używany jako materiał opałowy i uważać trzeba. Lepiej generalnie wymienić torf na inny uważając by nie było w nim szkodników lub mieć provado pod ręką :)
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Nwankwo » 04 lis 2007 18:11

Tak jak Janek napisał ma to na celu usunięcie różnych pasożytów, chwastów które mogą wyrosnąć. Często w otwartych workach z torfem zalęgają się różne robaki.
O ile dobrze się orientuję to wystarczy jakieś 5 min w 100*C, żeby się tego pozbyć :-). Najbezpieczniej wlać do torfu nieco wody i przegotować w garnku, można też w mikrofalówce wyprażyć :)

Pozdrawiam
Sprzedam młode 2 miesięczne agamki brodate , kolorowa odmiana barwna 'red x orange pastel' <<ATRAKCYJNE CENY>> , info na priv :-)

Pozdrawiam,
Mateusz Bielecki
Nwankwo

Postprzez satariel » 05 lis 2007 00:57

ja dam jutro do piekarnika który mam na prąd na kilka minut na powiedzmy 150 stopni i powiem wam czy sie zapaliło :D

torf wyprażyłem stopniowo podnosząc temp aż do 200 stopni około 15 minut i nic sie nie zapaliło. dla bezpieczeństwa polałem wcześniej woda destylowana :)
satariel

Powrót do Ogólnie