Wyprażanie torfu?

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Wyprażanie torfu?

Postprzez beginner » 02 lip 2011 11:18

Słyszałem opinię, że torf warto pierwej wyprażyć w piekarniku, ażeby zabić wszelkie robactwo w nim zawarte? Czy to prawda? Jeśli tak, to w jakich warunkach (temperatura, czas) torf wyprażać?

Pozdrawiam
beginner

Re: Wyprażanie torfu?

Postprzez manys » 02 lip 2011 22:42

Jeśli torf jest dobrej jakości to ten zabieg jest jak najbardziej zbędny :) Jeśli jednak już trzeba to w co najmniej 70*C, jednak ja tego zabiegu nie stosuje, staram się dobrze wybierać torf, a jak się w doniczce jakoś zepsuje to po prostu wyrzucam.
manys

Postprzez marrom » 02 lip 2011 22:48

Zdecydowanie odradzam. Suchy torf dobrze się pali i jeśli przedobrzysz możesz spowodować pożar (a były w przeszłości takie, na szczęście małe, wypadki).
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez hddk » 02 lip 2011 23:59

Oj wydaje mi się że np. 100-120 stopni to za mało by zapalić torf, a robactwo raczej tego nie przeżyje. Niemniej wyprażanie świeżo kupionego torfu moim zdaniem mija się z celem, o ile torf jest dobry jakościowo. Ja wyprażałem mieszanki, w których wiedziałem że są ziemiórki, a chciałem je z różnych powodów odzyskać (mieszanki, nie ziemiórki ;) )
hddk

Postprzez marrom » 03 lip 2011 00:19

hddk napisał(a):Oj wydaje mi się że np. 100-120 stopni to za mało by zapalić torf, a robactwo raczej tego nie przeżyje. Niemniej wyprażanie świeżo kupionego torfu moim zdaniem mija się z celem, o ile torf jest dobry jakościowo. Ja wyprażałem mieszanki, w których wiedziałem że są ziemiórki, a chciałem je z różnych powodów odzyskać (mieszanki, nie ziemiórki ;) )

Zgadza się. Jednak znając życie wiele nieogarniętych przykręci więcej co by szybciej było... Z resztą tak jak piszesz. Nie ma takiej potrzeby :)
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez beginner » 03 lip 2011 01:34

Dziękuję za odpowiedzi! :-)

No właśnie miałem torf z Wokasa i wielki problem z ziemiórkami (Nomolt poradził sobie dopiero po 4 zalaniu), dlatego mam nadzieję tym razem (zmieniam torf, być może w ogóle restart całej hodowli) obejść się bez wojny ze szkodnikami. ;-) Obym tylko znalazł torf z Atheny, bądź Hollasa w Zielonej Górze, ostatnio niestety nigdzie nie było nic dobrego i teraz właśnie jestem zmuszony podejmować drastyczne kroki.

A żeby nie zakładać nowego tematu - ma ktoś doświadczenie w przesadzaniu malutkich rosiczek? Takich naprawdę mini, ok. pół cm średnicy? Czy darować sobie takie próby i po prostu drugi raz wysiać ziarenka na nowy torf?
beginner

Postprzez hddk » 03 lip 2011 01:51

A żeby nie zakładać nowego tematu - ma ktoś doświadczenie w przesadzaniu malutkich rosiczek? Takich naprawdę mini, ok. pół cm średnicy? Czy darować sobie takie próby i po prostu drugi raz wysiać ziarenka na nowy torf?

Można wtedy przesadzać z bryłką torfu pod rośliną i wokół korzeni, żeby ich nie naruszać. Kwestia narzędzi, odrobiny wprawy i sporej dawki cierpliwości.
hddk

Postprzez manys » 03 lip 2011 14:23

Przesadzałem tak spatulaty i nic się im nie działo, właśnie tak jak napisał hddk- z bryłką toru pod roślinką, korzonki mogą być bez, ale w tedy trzeba uwarzać, żeby nie uszkodzić :)
manys

Powrót do Ogólnie