Wysiew nasion muchołówki - początkujący

Forum o najpopularniejszej roślinie owadożernej

Wysiew nasion muchołówki - początkujący

Postprzez a7476883 » 31 paź 2011 14:56

Mam kilkanaście -kilkadziesiąt nasion muchołówki.
*Czy mogę je wysiać pod koniec października/na początku listopada czy może lepiej
Wysiać je na mokry torf i do lodówki lub na strych? Jeśli tak to kiedy je wyjąć z lodówki?
*Jeśli je wysieje teraz to kiedy będą one wymagały karmienia?

Będę Wam bardzo wdzięczny jeśli dacie mi kilka rad o wysiewaniu nasion z muchołówki.
a7476883

Re: Wysiew nasion muchołówki - początkujący

Postprzez VanDreyer » 31 paź 2011 16:25

Skoro to nie są świeże nasiona to do lodówki z nimi na jakieś 3-4 tygodnie. potem wyjmujesz i normalnie wysiewasz ( w lodówce najlepeij trzymać na nawilżonej wacie) na torf, nie zasypujesz tylklo lekko przyciskasz :D A jeśli o karmirnie chodzi to dopiero jak bedą miały wykształcone pułapki ( chyba logiczne) i małymi muszkami :D
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez a7476883 » 31 paź 2011 19:32

Po pierwsze nasiona są stosunkowo świeże pojawiły się ok początku października i powoli odpadały, te które nie odpadły dzisiaj rano wyłuskałem ręcznie z odciętego pędu.
A nie chodziło mi o odpowiedź: "jak będą miały wykształcone pułapki" tylko kiedy te pułapki się pojawią? marzec/kwiecień jeśli posadzę je teraz - żeby nie było że z głodu zgniją
I czy takie nasiona mogę pierw wsadzić do lodówki, czy mogę od razu je wysiać (czy ma to jakieś większe znaczenie?), a jeśli tak to kiedy pojawią się pułapki?
a7476883

Postprzez szamanka » 31 paź 2011 21:07

Hodowla muchołowki z nasion nie jest wdzięcznym zajęciem, czort wie jak długo one będa kiełkowały zwłaszcza przy obecnym świetle.

Jak już wykiełkują to 3 liść powinien byc teoretycznie pułapkowy, ale tylko powinien. Zresztą i tak będzie tak ogromny że jedyne co tam wejdzie to pchła, owocówki są ciut za duże dla pułapek małej muchołówki.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Powrót do Muchołówka